کد خبر : 27333
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ - ۲۳:۱۳

«بزم چای ساحلی» و حکایتی از چای ایرانی

«بزم چای ساحلی»  و حکایتی از چای ایرانی

هاتف ‌خبر- گفته‌اند که ایرانیها دوران باستان و تا پیش از دوران صفویه چای نمی‌نوشیدند و به جای آن قهوه‌خانه داشته‌اند.

هاتف ‌خبر- گفته‌اند که ایرانیها دوران باستان و تا پیش از دوران صفویه چای نمی‌نوشیدند و به جای آن قهوه‌خانه داشته‌اند.
به گزارش «هاتف‌خبر» چای پیش‌ از اینکه در ایران کشت شود، به‌واسطه‌ی بازرگانان و تجار، به ایران آمده و به‌خوبی رواج یافته بود گفته‌اند که با آمدن چای، قهوه هم در جمع ایرانیان، به فراموشی سپرده شد.
دوران ناصرالدین‌شاه قاجار که فرا رسید، شاه به چند نفر از درس‌خوانده‌ها و سیاستمداران اجازه داد که چای را برای کشت و نوشیدن به ایران بیاورند، نخستین تجربه‌ها به شکست انجامید تا اینکه در سال ۱۲۷۶ شمسی که محمد میرزای کاشف‌السلطنه، هزار نهال چای را به ایران آورد و با وجود مشکلات فراوان و حمایت نکردن اهالی در لاهیجان کاشت.
محمد میرزا، سپس در کاشت چای موفق شد، لقب «کاشف‌السلطنه» را گرفت و معروف شد به محمدمیرزا کاشف السلطنه چایکار که بین مردم این افسانه رایج است که کاشف‌السلطنه چند تخم چای را در عصای خود مخفی کرد و به ایران آورده که از درستی یا نادرستی آن ‌کسی اطلاع‌ذقیق ندارد.


کاشف‌السلطنه متولد تربت‌حیدریه بود و در دارالفنون درس خواند و برای ادامه‌ی تحصیل به دانشگاه سوربن فرانسه رفت. به ایران که برگشت، ژنرال کنسول ایران در هند شد و در همانجا فکر کاشت چای در ایران، در ذهنش جوانه زد. کاشف‌السلطنه، اکنون «پدر چای ایران» نام ‌گرفته و مقبره‌یی هم دارد که در شهر لاهیجان بر بالای یکی از تپه‌های مزارع چای این شهر، جای گرفته است.
سابقه‌ی استفاده از چای در ایران به‌عنوان نوشیدنی مناسب به قرن هفدهم میلادی می‌رسد. اما امروزه مصرف چای، به یکی از اجزای جدایی‌ناپذیر زندگی عادی مردم در ایران تبدیل شده است. اما سابقه‌ی مصرف چای در ایران، کمتر از دو قرن است.
نخستین بار برخی از کشاورزان در حومه‌ی شهر لاهیجان(چارخانه‌سر) کشت چای را آغاز کردند و به‌تدریج در دیگر نقاط استان گیلان گسترش یافت، طوری که در سال ۱۳۱۹ مساحت باغهای چای ایران به ۶۰۰ هکتار رسید.
روند توسعه‌ی تدریجی ادامه داشت تا اینکه در سال ۱۳۳۷ دولت اقدام به تأسیس سازمان چای کشور کرد تا کشاورزان چایکار و صاحبان صنعت چایسازی را مورد حمایت قرار دهد. اما در سالهای اخیر با میزان وسیع چای وارداتی سطح زیر کشت چای از حدود ۳۲ هزار هکتار به ۲۱ هزار هکتار کاهش‌ یافته است.
با وجود اینکه کشت چای در بیش از ۹۰۰ قریه از رشت در گیلان تا چالوس در مازندران رواج دارد، اما تعداد خانوارهایی که به چایکاری مشغول هستند ۲۵ درصد کاهش‌ یافته و به ۴۵ هزار خانوار رسیده است.

حضور «بزم چای ساحلی» از گیلان در جشنواره‌ی بین‌المللی نمایشنامه‌خوانی آنلاین بهانه‌یی شد تا این مطلب به نگارش در آید.
گفتنی اینکه نمایش «بزم چای ساحلی» به نویسندگی و کارگردانی هومن میرمعنوی از شهر رشت به عنوان تنها نماینده‌ی استان گیلان به نخستین جشنواره‌ی بین‌المللی نمایشنامه‌خوانی آنلاین «صحنه مدیای من» راه یافته است.
آثار راه‌یافته به چهار بخش «جشنواره‌ی I Stage Media1 صحنه مدیای من» در بخش اصلی نخستین جشنواره‌ی بین‌المللی نمایشنامه‌خوانی آنلاین توسط هیات داوران جشنواره متشکل از حسین مسافرآستانه(مدیر، بازیگر و کارگردان گیلانی نمایش)، رحمت امینی (عضو هیئت علمی و مدیر گروه هنرهای نمایشی و سینمای پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران و پژوهشگر، نویسنده و کارگردان)، اصغر خلیلی (نویسنده، طراح، کارگردان و مدرس دانشگاه)، احسان رحیمی (نویسنده و کارگردان تاتر ساکن بلژیک) و ماوده فرنارو (مدیر کمپانی JEF20 برلین، طراح، فیلمساز و فارغ التحصیل رشته‌ی فیلمسازی از فرانسه) معرفی شدند.
در بین اسامی بخش مسابقه، نمایش «بزم چای ساحلی» به نویسندگی و کارگردانی هومن میرمعنوی از شهر رشت به عنوان تنها نماینده‌ی استان گیلان پذیرفته شده است که برای رقابت با دیگر آثار راه یافته حاضر خواهد بود.


خشایار گرانسایه و سارا پرستار(نقش‌خوانان) و آریانا عفت‌طلب (صحنه‌خوان) دیگر عوامل این نمایشنامه‌خوانی هستند که از سوی «گروه تاتر مارلیک رشت» در این جشنواره‌ی بین‌المللی شرکت نموده است.
نخستین جشنواره‌ی بین‌المللی نمایشنامه‌خوانی آنلاین با همکاری چهار کشور، ایران، آلمان، بلژیک و انگلستان با 61 اثر در چهار بخش؛ مسابقه، استعدادهای تازه، ویژه و میهمان، از بین روزهای 16 تا 31 خرداد ماه امسال به دبیری حسن حاجت‌پور برگزار خواهد شد.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.