هاتف نیوز -پس از سوء برداشتهای انجام شده در زمینهی اجرای کارناوال بزرگ نمایشی «روز رشت» کمیسیون فرهنگی – اجتماعی شورای اسلامی این شهر نشستی با حضور دستاندرکاران و برخی هنرمندان برگزار کرد تا با بررسی این موضوع نظرات مختلف را در بارهی آن جویا شده و به بررسی بنشیند که عصر روز دوشنبهی گذشته در این نشست، بسیاری از اعضای شورا و به ویژه هنرمندان از مدیریت علیرضا قانع مدیر عامل سازمان فرهنگی – ورزشی شهرداری کلانشهر رشت در اجرای این برنامهی بزرگ دفاع کردند.
بر پایهی گزارش روابط عمومی شورای اسلامی کلانشهر رشت عصر روز دوشنبهی گذشته در کمیسیون فرهنگی – اجتماعی شورا برنامههای کارناوال نمایشی «روز رشت» مورد بحث و بررسی کارشناسی قرار گرفت. در این نشست ابتدا مظفر نیکومنش نودهی در سخنانی با معرفی اشرف جناتی، اسحاق معبود مژدهی و آقاجانپور به عنوان مشاوران جدید و علی خانواده محجوب به عنوان دبیر کمیسیون فرهنگی – اجتماعی شورا در سخنانی گفت: روز 26 دی ماه روز فرار شاه از ایران و روز 27 دی ماه سالروز شهادت نواب صفوی و جمعی از فداییان اسلام و روز 29 دی ماه که مصادف است با هشتم ربیعالثانی ولادت حضرت امام حسن عسکری را گرامی میدارم. رئیس کمیسیون فرهنگی – اجتماعی شورای اسلامی کلانشهر رشت در ادامه گفت: این نشست با حضور اعضای انجمن نمایش سازمان فرهنگی – ورزشی و مدیر عامل این سازمان، مدیر روابط عمومی شهرداری، دستاندرکاران کارناوال نمایشی «روز رشت» به کارشناسی اتفاق رخ داده پرداخته و مسائل این روز را با مشورت هم بررسی میکنیم.
همهی نمایشهای چندین و چند بار اجرا شده است در ادامه مجید پرکار مسوول انجمن نمایش سازمان فرهنگی – ورزشی شهرداری کلانشهر رشت با بیان تاریخچهی فعالیت این انجمن به دفاع از برنامههای اجرا شده پرداخت و گفت: همهی این نمایشها چندین و چند بار به مناسبتهای مختلف با حضور مقامات و مسوولان برگزار شده است. وی با اشاره به کار بزرگ انجمن نمایش این سازمان در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی گفت: در اجرای کارناوال نمایشی «روز رشت» هم این عزیزان نمایشهای مختلف مذهبی، تعزیه، شهدای غواص، نهضت جنگل، دفاع مقدس و… هم بوده که کمتر دیده شده و دربارهی آنها کمتر حرف زده شده است.
ما از رفتن جوانان به غلیانسراها جلوگیری کردیم سپس علی حاج علیعسکری به عنوان یکی از پیشکسوتان صحنهی نمایش در سخنانی با ابراز تاسف از برخورد برخیهایی که جانب انصاف را رعایت نکردهاند، گفت: در طول مدت 60 سال و اندی فعالیت هنری با عشق و علاقه کار کردهام که اگر میرفتم در این مدت مغازهیی میخریدم و کار میکردم آلان به تمکن مالی بهتری رسیده بودم اما به ندای قلبم گوش دادم و عاشقانه تاتر را دنبال کردم و هنوز هم معتقدم که عاشقانه بایستی این کار را دنبال کنم و حاضرم برای این عشقم در هر محکمهیی پاسخگو هم باشم. وی با اشاره به اینکه در روز 12 دی ماه امسال هنرمندان برای تاتر و نمایش وارد صحنه شدهاند و این عشق به مردم و شهرشان بوده که آنها را به این وادی کشانیده است، گفت: بایستی این قضیه را هم دوستان ما مد نظر قرار دهند که ما مردم را که بیشتر آنها جوانان بودند به خیابانهای اصلی شهر کشانیدیم تا درغلیانسراها و مراکز دیگر که ممکن است آسببهای اجتماعی داشته باشد، حضور نیابند.
نباید افراد را به جرم داشتن چاقو، چاقوکش معرفی کنیم! انوش نصر ماسوله هم که سخنان خود را با این بیت شعر آغاز کرد که «هر گیاه که از دل زمین روید، وحده لاشریک له گوید» گفت: هدف این نشست تبادل افکار است و این اصل هدف هنر است. وی با اشاره به اینکه هر هدفی که کار در آن جلوه کند آن هنر است گفت: بنا بر این هنر انواعی دارد حتی یک رفتگر، یک راننده، یک پاسبان و … اگر کارشان را درست انجام دهند هنر کردهاند. وی گفت: تاتر فاخرترین هنرها است و از آنجایی که هنر انسانساز است، تاتر فرزند خلف سنن، آیین، اسطوره، داستان، فرهنگ و… ما است. این پیشکسوت تاتر و سینما خاطر نشان کرد: آیا هیچ هنری را سراغ دارید که بزرگترین هدیهی خداوندی به انسان که خنده است را به مردم نپسندد؟ ببینید ما نباید آدمها را به جرم داشتن چاقو، چاقوکش معرفی کنیم شاید آن فرد، جراح باشد. از هر ابزار میتوان استفادههایی خوب یا بد کرد و ما شایستگی داشتهایم که در جایگاه هنر در «روز رشت» مردم را شاد کنیم و به نظر من وظیفهی ما انجام شده است.
فرهنیختگانی که در نمایش کار میکنند به فکر ارتقای فرهنگی شهرشان هستند محمد پورجعفری به عنوان کارشناس نمایش در سخنانی گفت: ما از ماهیت وجودی تاتر و نمایش حمایت کردیم و برای ما مسوولیت افراد مهم نیست هر چند اعتقاد دارم که بایستی آسیبهای موجود به شکل کارشناسی بررسی شود اما فرهیختگانی که در این رشته فعالیت میکنند برای ارتقای فرهنگی شهرشان تلاش خواهند کرد و تلاش میکنند. وی همچنین تاکید کرد: شهرداریها نهادهای عمومی هستند و به نظر من بایستی فرهنگسراها و امکانات فعالیت نمایشی شهر زیر نظر شهرداری باشد تا مدیریتی منسجم بیابد.
نمایشی که مورد مناقشه است بارها و بارها اجرا گردیده است در ادامه علیرضا قانع مدیر عامل سازمان فرهنگی – ورزشی شهرداری کلانشهر رشت هم گفت: مباحثی که در این نشست مطرح شد، نشان میدهد که ما به نظامنامهی جامع فرهنگی در شهرداری نیازمند هستیم و اشکالاتی که آلان در این حوزه وجود دارد و من بارها و بارها گفتم و آلان هم تاکید میکنم که بایستی شورا سیاستها و راهبردهای فرهنگی را تهیه و تدوین کند و به ما ابلاغ نماید. وی گفت: ما بایستی ارتباطی بین سازمان فرهنگی – ورزشی شهرداری با دیگر حوزههای فرهنگی مناطق و مدیریت فرهنگی شهرداری مرکز ایجاد کنیم و این موضوع در قالب نظامنامهی جامع فرهنگی متبلور خواهد شد. قانع گفت: من منکر اشتباهاتی که ممکن است وجود داشته باشد نیستم اما قبول بفرمایید که بسیاری از این موارد با ابلاغ سیاستهای راهبردی فرهنگی شهرداری رفع میشود و همین موارد ایجاد سوء تفاهمهایی نموده و ما هم به همین دلیل عذرخواهی کردیم و امروز هم عنوان میکنم که دوستان عزیز بایستی فضا را به سمتی ببریم که از این هنرمندان به خوبی استفاده شود و این عزیزان احساس نکنند که دچار آسیب یا ضرر شدهاند. وی با اشاره به نمایشهای اجرا شده در کارناوال نمایشی «روز رشت» گفت: 17 نمایش مربوط به سازمان مدیریت پسماندها بوده، هشت نمایش در حوزهی سازمان فرهنگی – ورزشی که با نام «رشت در قاب خیابان» با موضوع شهروندی، چند نمایش در بخش مذهبی که در ماه محرم اجرا شد و یا تعزیه و بقیهی نمایشها هم مربوط به کارگروه تاتر و آموزشگاههای هنری بوده است. وی گفت: در این بین نمایشی که محل مناقشه است نمایش آیینی بوده که بارها و بارها اجرا شده و آلان هم در جشنوارهیی در حال اجرا است، من اشکال و اشتباه را میپذیریم اما اعتقاد دارم که هنرمندان بایستی مورد لطف و توجه قرار گیرند.
سازمان فرهنگی با اجر کم، زجر زیاد میکشد! فاطمه قدیمی حرفه مدیر روابط عمومی و امور بینالملل شهرداری کلانشهر رشت نیز گفت: به نظر من دربارهی مواردی که آقای قانع گفتند بایستی بیشتر کار کارشناسی شود چون شهرداری در بخشهای مختلف خود مدیریت فرهنگی ویژهیی ندارد و عملاً کار فرهنگی شهرداری به سازمان فرهنگی – ورزشی شهرداری برمیگردد و دوستانمان در این سازمان با حجم کاری بسیار زیاد، با اجر کم دارند زجر زیاد میکشند. وی با بیان اینکه عنوان کردن این مطلب، دلیل بر این نیست که در دیگر بخشهای شهرداری کار نمیشود، گفت: اما کار در روابط عمومی و حوزهی فرهنگی زمانبر است و دوستانمان در این بخشها حتی تا پاسی از شب هم کار میکنند. فاطمه قدیمی افزود: دیگر مسالهیی که وجود دارد بحث آزمون و خطایی است که ممکن است در حوزهی فنی ما شاخص و ملاک عمل داشته باشیم اما در حوزههای فرهنگی این شاخص و ملاک وجود ندارد و بیشتر سلیقهیی عمل میشود. وی به مبحث تصویربرداری و عکسبرداری حرفهیی از نمایشها نیز اشاره کرد و گفت: گاهی ممکن است زاویهی عکسبرداری به گونهیی باشد که تداعیکنندهی رفتاری غیر از آن چیزی باشد که اتفاق افتاده است و اگر بنا و قرار بر تخریب باشد میتوان به راحتی برگزارکنندگان و اجراکنندگان را مورد هجوم قرار داد. مدیر روابط عمومی و امور بینالملل شهرداری کلانشهر رشت با اشاره به اینکه برداشت ناصواب از این رویداد بزرگ سبب شد تا خستگی بر تن عزیزان بنشیند، گفت: البته اعتقاد دارم بایستی با نگاه کارشناسی مواردی را هم که حساسیتزا بوده را بررسی کرد و خطاها را برای آینده رفع نمود تا کارنامهیی موفق بر جای بگذاریم.
از مدیریت آقای قانع دفاع میکنم سپس محمود باقری که جزو منتقدان این برنامه بوده در سخنانی گفت: بنده از مدیریت آقای قانع دفاع میکنم و اعتقاد دارم کسی که امروز بایستی پاسخگو باشد شخص آقای قانع نیست. وی با بیان اینکه همهی هنرمندان بزرگ و سرور او هستند و وی افتخار نوکری آنها را دارد، گفت: آقای قانع قربانی این فضای به وجود آمده، گردید و ادامه داد: شما هم بایستی حق بدهد که هر کس با زاویهی دید خود به این قضایا بنگرد. باقری گفت: من به شدت از کسانی که پای خودشان را از این قضیه کنار کشیدند و آقای قانع را تنها گذاشتند گلهمند هستم و به حال آنها افسوس میخورم.
با این هنرمندان غیرمنصفانه برخورد شد در ادامهی این نشست فاطمه شیرزاد در سخنانی گفت: خوشحال هستم که در این نشست رو در روی پیشکسوتان و فعالان هنر تاتر رشت که خاک صحنه را خوردهاند صحبت میکنم. همانطور که همگان میدانید هنرمندان بسیار حساس هستند و دلشان کوچک. اما زبان هنر زبانی گویا است که بهترین اندیشهها را میتوان با زبان هنر بیان نمود. نایب رئیس کمیسیون فرهنگی – اجتماعی شورای اسلامی کلانشهر رشت گفت: بایستی حالا که به سالگرد انقلاب اسلامی و «دههی فجر» نزدیک میشویم اختلافها را کنار بگذاریم و از این هنرمندان که با هنر خود کارهایی بزرگ را خلق میکنند بیشتر در این دهه استفاده کنیم. وی افزود: هر چند بنده اعتقاد دارم با این عزیزان غیرمنصفانه برخورد شده، چون هر یک از اینها افرادی بزرگ و سرشناس هستند و به سهم خود در زندهکردن فرهنگ انقلاب در جامعهی اسلامی ما بسیار تلاش کردهاند، اما به نظر میرسد بایستی گذشته را فراموش کرد و به فکر آینده بود. وی گفت: البته در برنامههایی که اجرا شد منکر وجود یکسری ضعفها نیستیم که بایستی تلاش شود تا این ضعفها در سالهای آینده با دقت و آسیبشناسی برطرف گردد. شیرزاد با اشاره به اینکه در بازبینی از نمایشها و ارزیابیهایی که به عمل میآید بایستی این کاستیها مد نظر قرار گیرند و رفع شوند، گفت: انشاءالله در آینده با برنامهیی کاملتر آسیبهایی را که ممکن است به این گروه بزرگ صدمه وارد کند رفع نماییم. وی با تاکید بر اینکه برای مقابله با تهاجم و شبیخون فرهنگی و جنگ نرم دشمنان مشاهده میکنیم که حتی صدا و سیما از وجود هنرمندان کاربلد و توانای کشور و استان استفاده کرده و بر تعداد شبکههای خود برای جذب سلایق مختلف افزودهاست، گفت: دوستان هنرمند ما هم باید اتفاقات پیش آمده را به دل نگیرند و هر چند این نقدها غیرمنصفانه بوده و ما هم متاسفیم اما آن را به حساب سیاسیکاریها بگذارند و بدانند که نبایستی هنر با سیاسیکاریها آمیخته شود. نایب رئیس کمیسیون فرهنگی – اجتماعی در پایان خواستار برگزاری جلسات کارشناسی برای ارزیابی کارهای انجام شده گردید و گفت: اعتقاد راسخ دارم که هنرمندان زبان گویای جامعه هستند و بایستی به هنرمندان میدان داده شود و کارهایشان قدر ببیند.
آقای قانع کاری بزرگ برای رشت انجام داد رضا رسولی هم در سخنانی گفت: امروز کمیسیون فرهنگی – اجتماعی شورا پرستاره است و امیدواریم چنین روزهایی باز هم در آینده تکرار شوند. وی با تاکید بر اینکه بایستی به عزیزان هنرمند خسته نباشید بگویم، گفت: جمع کردن این همه هنرمند در یک برنامه کاری بزرگ بود که آقای قانع آن را به خوبی انجام داد و کاری بسیار بزرگ را در رشت ساماندهی کرد. رسولی گفت: قضیه این است که اگر ما حرفهای قشنگ میزنیم بایستی ببینیم چقدر در چنین روزهایی از هنرمندان حمایت میکنیم و این حمایت ما چقدر محکم و مستحکم است؟ من اعتقاد دارم حرف و حدیثهایی که گفته شده در شان این عزیزان نبوده و نیست و بایستی بررسی کنیم که وقتی میخواهد خدای ناکرده به سمت این عزیزان انگشت اتهام برود ما چقدر بایستی متحد و هماهنگ عمل کنیم و چقدر غیرمنصفانه و ناعادلانه این عزیزان مورد هجوم قرار گرفتهاند. این عضو شورای اسلامی کلانشهر رشت گفت: من اتفاقی که افتاد و بداخلاقیهایی که در مواردی در حق این عزیزان روا گردید را محکوم میکنم و اعتقاد دارم شان این عزیزان چنین بحثهایی نبوده است. در ادامه مظفرنیکومنش برای پایان دادن به این بخش از دستور جلسهی کمیسیون فرهنگی – اجتماعی شورای اسلامی کلانشهر رشت گفت: این جلسات با حضور انجمنهای مختلف سازمان و گروههای مختلف نمایش ادامه مییابد و هدف ما این است که با بررسی کارشناسی جلوی سوءاستفادههای احتمالی در این بخش را بگیریم. پس از رفتن هنرمندان از کمیسیون فرهنگی – اجتماعی چندین نامه مطرح شد و در هر مورد تصمیمات لازم اتخاذ گردید. نامهی مربوط به لایحهی حمایت از مولفان و ناشران برتر رشت به تصویب اعضای کمیسیون نرسید، در نامهی بعدی قرار شد از برترینهای کنکور 1393 که شهروند رشت هستند تجلیل شود و لایحهی ساختمان شهرداری رشت به نام مجموعهی فرهنگی – تاریخی خانهی رشت مشروط به ارائهی برنامه و مشخص شدن هدف و نحوهی کار شهرداری گردید و هشت مورد نامگذاری جدید هم به تصویب رسید.
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.