کد خبر : 28745
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۸:۲۶

باران کمر شالیکاران گیلانی را شکست

باران کمر شالیکاران گیلانی را شکست

هاتف‌خبر- باران این‌روزها بی‌وقفه می‌بارد، بیش از هر تابستانی دیگر. آنقدر با شدت و حدت می‌بارد که گاه گمان می‌رود پاییز زودتر از هر زمان دیگر فرا رسیده است. شدت بارش به بارانهای تابستانی شباهت ندارد.

هاتف‌خبر- باران این‌روزها بی‌وقفه می‌بارد، بیش از هر تابستانی دیگر. آنقدر با شدت و حدت می‌بارد که گاه گمان می‌رود پاییز زودتر از هر زمان دیگر فرا رسیده است. شدت بارش به بارانهای تابستانی شباهت ندارد.
در روزها و هفته‌های گذشته از امرداد ماه که باران به‌طور متناوب شروع به باریدن کرده بود، از شدت آنچنانی برخوردار نبود و کشاورز زحمتکش می‌توانست امیدوار و چشم‌انتظار باشد تا هوا صاف و آفتابی شود. اما حالا که از دو سه روز پیش باران شروع به بارش کرده است چنان تند و سهمگین می‌بارد که دیگر غم و اندوه سرتاسر وجود کشاورزانی را که محصول خود را تاکنون درو نکرده‌اند، فرا گرفته است.
برطبق پیش‌بینی نقشه‌های هواشناسی از روز سه‌شنبه از میزان بارشها کاسته می‌شود و از روز چهارشنبه به مدت چندروز هوا آفتابی خواهد شد. اما واقعاً معلوم نیست این نوشدارو پس از مرگ سهراب باشد یا نه؟!
ساقه‌های شکسته‌ی برنج که تا کمر در گل و لای مزارع آبگرفته فرو رفته‌اند معلوم نیست دیگر قابل استحصال باشند یا خیر و اگر هم باشند تا چه میزان محصول واقعی خود؟!
به این آسیب و ویرانی باید افزایش وحشتناک هزینه‌های نیروی کار در مزارع و هزینه‌ی کمباین‌ها را نیز اضافه کرد. از این آشوب پرگل و لای برای شالیکاران زحمتکش بینوا چه برجای خواهد ماند تا چرخ زندگی کم‌رونق خود را در یکسال آینده بچرخانند؟ تنها خدا می‌داند!


باران که می‌بارد هزینه‌ی تولید برنج را افزایش می‌دهد. رشت بزرگترین شهرستان برنج خیز کشور است و ۶۲ هزار هکتار زمینهای شالیزاری دارد.اما به دلیل بارش شدید باران در روزها و هفته‌های اخیر، دستکم در چندین هزار هکتار از این شالیزارها شاهد ورس یا خوابیدگی ساقه‌های برنج هستیم. باتوجه به تداوم بارشها، هنوز سازمان جهاد کشاورزی گیلان آماری دقیق از میزان ورس شالیزارهای گیلان و خسارتی که به کشاورزان وارد شده، ارائه نداده است. این آمار تا ۱۴ امرداد ماه به میزان ۱۶ هزار هکتار بود، اما با تداوم بارشها و شدت گرفتن آن در روزهای اخیر باید منتظر بود و دید چه آمار و ارقامی منتشر می‌شود.
باران هزینه‌های استحصال برنج را به شدت افزایش می‌دهد، آن هم در روزگار نامردمی که دیگر از رسم‌های پسندیده‌ی «یار و یاوری» خبری نیست. کشاورزان برای برداشت محصول متحمل هزینه‌های بسیار گزافی می‌شوند، زیرا کمباین‌ها هزینه‌یی بیشتر برای برداشت دریافت می‌کنند.
همچنین خوابیدگی ساقه‌های برنج موجب می‌شود، تا برخی از کشاورزان ناگزیر شوند که برداشت را به صورت دستی انجام دهند و این موضوع نیز با توجه به هزینه‌ی فراوان کارگری موجب افزایش قیمت تمام شده‌ی تولید برنج سفید می‌شود.
ریسک زیاد تولید برنج ایجاب می‌کند تا کشاورزان محصول خود را پیش از کاشت بیمه کنند، اما درصدی کمتر از کشاورزان اقدام به این کار می‌کنند و بنا به گفته‌ی اسدی‌پرور مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رشت، تنها ۲۵ درصد از شالیکاران شهرستان رشت تاکنون محصول خود را بیمه کرده‌اند.
البته بیراه نیست اگر بگوییم یکی از علل بی‌‌رغبتی نه تنها کشاورزان بلکه دیگر مردم نیز در بیمه کردن اموال خود، بدعهدی و بهانه‌گیری شرکتهای بیمه هنگام پرداخت خسارت است.
… باران به شدت هرچه تمامتر می‌بارد. اساساً گیلان بدون باران معنا و مفهوم ندارد، هویتش را از دست می‌دهد، اما ای کاش اینروزها آسمان با شالیکاران زحمتکش این دیار کمی مهربانتر بود، آن هم در زمانه‌یی که مهر و مهربانی از این سرزمین رخت بربسته است و دیگر از «یار و یاوری»؛ این کهن ‌رسم کشاورزان این دیار دیگر خبری نیست. در زمانه‌یی که همه‌ی شمشیرها از رو بسته شده است، ای کاش آسمان کمی مدارا می‌کرد و اندکی دیرتر می‌بارید، کاش می‌شد در این شهریورگان که از دیرباز تاکنون آیینها و جشنهای کشاورزی به میمنت برداشت موفقیت‌آمیز محصول برگزار می‌شد و می‌شود، شالیکاران گیلانی نیز با دلی خوش و خاطری آسوده و نگاهی سرشار از رضایت به استقبال شهریورگان می‌رفتند.!

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.