هاتفخبر – کارشناسان میگویند «سرانهی مصرف آب» زیاد است و از طرفی «کمبود ذخایر آبی» نیز دیده میشود و همهی این موارد نشان میدهد که باید بر افزایش دقت و اصلاح الگوی مصرف آب به ویژه در «صنایع» و «خانهها» توجه جدی شود.
هاتفخبر – کارشناسان میگویند «سرانهی مصرف آب» زیاد است و از طرفی «کمبود ذخایر آبی» نیز دیده میشود و همهی این موارد نشان میدهد که باید بر افزایش دقت و اصلاح الگوی مصرف آب به ویژه در «صنایع» و «خانهها» توجه جدی شود. به گزارش «هاتفخبر» در نیمهی آذر ماه ۱۴۰۱ که باید بخشی از منابع مصرف شدهی آب سدها و ذخایر زیرزمینی از طریق بارشهای پاییزی جبران میشد، این اتفاق رخ نداد و اگرچه در روزهای اخیر شاهد بارندگیها هستیم اما این بارندگیها هم تغییری قابلتوجه در منابع سدها و ذخایر زیرزمینی ایجاد نکرده است. در این شرایط، آب آشامیدنی مورد نیاز همچنان از ذخایر محدود سدها و همچنین منابع زیرزمینی تامین میشود؛ ذخایر و منابعی که برای کشوری همچون ایران، حکم پسانداز ناچیز یک خانوادهی فقیر را دارند. در شهرهایی همچون تهران که تنها ۱۶ درصد از حجم مخازن سدهای پنجگانهاش آب دارد، بیش از گذشته دست در جیب مخازن زیرزمینی کردهایم و به گفتهی فیروز قاسمزاده سخنگوی صنعت آب، اکنون سهم این بخش در تامین آب آشامیدنی به ۵۰ درصد رسیده است. به گفتهی او آنچه امروز ساکنان تهران مصرف میکنند، تنها ۵۰ درصد از آبهای سطحی است و نیم دیگر آن از آبهایی است که باید در نگهداشت و مصرف آن بیشترین وسواس و حساسیت اعمال شود. از دیگر سو برخی کارشناسان میگویند در این بین صنعت آب به سبک سنتی خود، همچنان بر «مدیریت تولید» تمرکز دارد و آنچنان که باید، توجه خود را معطوف به «مدیریت مصرف» نکرده است.
گزارش شرکت مدیریت منابع آب ایران حاکی است که از ابتدای سال آبی (مهر ماه ۱۴۰۱) تا هشتم آذرماه همین سال، ۲.۸ میلیارد متر مکعب آب وارد مخازن سدها شده که در مقایسه با همین مدت در سال پیش که ۲.۵ میلیارد متر مکعب بود، ۱۳ درصد افزایش داشته است. همچنین در این گزارش عنوان شده است که میزان آب خروجی مخازن سدها در این دورهی زمانی نسبت به همین مدت در سال گذشته پنج درصد کاهش داشته است. هر چند با توجه به افزایش ورودی و کاهش خروجی، حجم آب موجود در مخازن سدها نسبت به سال گذشته از ۱۷.۷ میلیاررد مترمکعب به ۱۸.۰۳ میلیارد مترمکعب رسیده و افزایشی دو درصدی داشته اما نکتهی قابل توجه این است که این اعداد میانگین سدهای کشور است و نباید از وضعیت سدهای مهم آشامیدنی و کشاورزی که درصد پرشدگی آنها بسیار کاهش پیدا کرده است، غافل شد. به عنوان نمونه هماکنون تنها ۱۶ درصد از مخزن سدهای «امیرکبیر، لتیان، طالقان، ماملو و لار» که به سدهای پنجگانهی تهران شهرت دارند، آب دارد و حجم پرشدگی آنها نسبت به همین مدت در سال پیش ۲۳ درصد کمتر شده است. وضعیت «سد اکباتان» در استان همدان از دیگر سدهای مهم کشور بدتر است و تنها دو درصد از حجم مخزن آب دارد؛ «چاهنیمههای» سیستان و بلوچستان هم دست کمی از سداکباتان ندارد و درصد پرشدگی «چاهنیمهها» با کاهشی ۵۴ درصدی نسبت به سال گذشته به ۱۰ درصد رسیده است. سد «زایندهرود» اصفهان نیز از دیگر سدهای بحرانی به حساب میآید که تنها ۱۲ درصد مخزن آن، آب دارد و نسبت به سال گذشته ۹ درصد کاهش پیدا کرده است؛ سدهای «دوستی» در خراسان رضوی، «کرخه» در خوزستان و «سفیدرود» در گیلان هم از وضعیتی مشابه برخوردارند. پراکندگی میزان حجم مخازن سدهای کشور ناشی از پراکندگی و اختلاف بارشها در استانهای مختلف کشور است. یعنی اگر چه ارتفاع ریزشهای جوی کشور از آغاز سال آبی تا هفتم آذرماه دو درصد نسبت به همین دوره در سال آبی گذشته بیشتر شده، اما این میزان در استانهای مختلف تفاوتی قابل توجه دارد.
به عنوان نمونه بارشها در استانهای سیستان و بلوچستان، قزوین، همدان، تهران، قم، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، البرز، سمنان و اردبیل نسبت به متوسط درازمدت، بیش از ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است. در سال آبی جاری هم بارشها در دو استان شمالی حاشیهی دریای کاسپین یعنی استانهای گیلان و مازندران به ترتیب ۵۷ درصد و ۴۲ درصد نسبت به همین مدت در سال آبی گذشته کاهش داشته است. در چنین شرایط سخت و بحرانی کارشناسان با تاکید بر اینکه «مدیریت مصرف» مهمترین راهکار برای شرایط کنونی است، اضافه میکنند که اکنون سرانهی مصرف خانگی در کشور ما ۱۹۰ لیتر به ازای هر نفر شبانهروز و سرانهی کل – که فضای سبز، تجاری و صنعتی را هم شامل میشود – به ۲۳۰ لیتر در شبانهروز میرسد که باید به طور جدی مدیریت و کنترل شود.
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.