هاتفخبر – رئیس جمهوری روسیه از سال 2019 برنامهی خود برای جدا کردن روسیه از اینترنت جهانی را به اجرا گذاشته است. قانون اینترنت مستقل این کشور که از ماه نوامبر عملیاتی شد، به مقامات روس این اختیار را داده تا دسترسی میلیونها شهروند روسی را به وبسایتهای مختلف مسدود کرده و محدودیتهای اینترنت را تشدید کنند.
هاتفخبر – رئیس جمهوری روسیه از سال 2019 برنامهی خود برای جدا کردن روسیه از اینترنت جهانی را به اجرا گذاشته است. قانون اینترنت مستقل این کشور که از ماه نوامبر عملیاتی شد، به مقامات روس این اختیار را داده تا دسترسی میلیونها شهروند روسی را به وبسایتهای مختلف مسدود کرده و محدودیتهای اینترنت را تشدید کنند. پس از سفر وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی به کشور روسیه در امرداد ماه امسال، موتور جستجوگر روسی «یاندکس» در ایران پس از هفت سال از فیلتر خارج شد! مرورگری که کارشناسان میگویند با سرچ نام ایران در آن، تنها اخبار مثبت ایران را منتشر میکند دقیقاً برخلاف دیگر مرورگرهای خارجی. ایران نیز در چند سال اخیر به شدت در تلاش از رونمایی «اینترنت داخلی» بود. در یکسال اخیر هم بسیاری از مسوولان به دنبال اجرای «طرح صیانت» بودهاند که به عقیدهی کارشناسان این بخش، این طرح به افزایش محدودیتهای اینترنت بینالمللی منجر میشود اما تا به امروز در این زمینه به نتیجهیی قابل قبول دست نیافته است. اگر چه بسیاری از کارشناسان هم میگویند، تحریم و کمبود امکانات مانع اجرای «اینترنت ملی» شده و ایران فعلاً نمیتواند چنین طرحهایی را پیادهسازی کند اما به نظر میرسد با همراهی دیگر کشورها همچون روسیه این کار شدنی است.
همکاری پلتفرمهای روسی با پلتفرمهای ایرانی علاوه بر برنامهریزی برای اینترنت ایران، چندی پس از سفر وزیر ارتباطات به روسیه نیز خبری مبنی بر همکاری ایران و روسیه برای توسعهی تجارت الکترونیک منتشر شده است. رئيس کل سازمان توسعهی تجارت از فراهم شدن زیرساختهای همکاری پلتفرمی بین کسبوکارهای ایران و روسیه در شهریور ماه ۱۴۰۱ خبر داد و مشخص شد که تاکنون با دو پلتفرم روسی مذاکرات نهایی انجام شده است تا پلتفرمهای داخلی از طریق این پلتفرمها برخی از کالاهای خود را عرضه کنند. رئیس سازمان توسعهی تجارت همچنین اعلام کرد: «تجارت خارجی با روسیه و چین به دلیل همکاری و سیاستهای استراتژیک به خوبی در حال انجام است. گرچه در این زمینه همکاریمان با روسیه جلوتر است و به زودی با پلتفرم داخلی نیز همکاری با پلتفرم روسی برای توسعهی تجارت الکترونیکی خارجی را نهایی میکنیم و حالا نیز کار به صورت آزمایشی در حال انجام است تا ایرادات آن رفع و پس از آن عمومی شود.» به نظر میرسد که با افزایش همکاری ایران و روسیه، پیادهسازی الگوی روسی در داخلی کردن اینترنت ایران و فضای مجازی چندان دور از ذهن نیست. چرا که این همکاریها علاوه بر اینکه در نهایت میتواند منجر به توسعهی زیرساختهای فناوری و مخابرات شود، اجرای اینترانت یا همان «شبکهی ملی اطلاعات» را تسریع میبخشد.
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.