کد خبر : 43603
تاریخ انتشار : شنبه ۵ آذر ۱۴۰۱ - ۲۰:۱۵

دغدغه‌هایی که اگر مورد توجه قرار نگیرند در آینده بغرنج می‌شوند

دغدغه‌هایی که اگر مورد توجه قرار نگیرند در آینده بغرنج می‌شوند

هاتف‌خبر – یکی از تحلیلهایی که در زمینه‌ی پویش توییتری «برای» انجام شده تحلیلی محتوایی است که نجمه بسنه و محمد تقی‌زاده از «داده‌کاوی ایرنا» آن را انجام داده‌اند.

هاتف‌خبر – یکی از تحلیلهایی که در زمینه‌ی پویش توییتری «برای» انجام شده تحلیلی محتوایی است که نجمه بسنه و محمد تقی‌زاده از «داده‌کاوی ایرنا» آن را انجام داده‌اند.
به گزارش «هاتف‌خبر» بر پایه‌ی این تحلیل که از نظر کمّی و کیفی روی پویش «برای» انجام شده، نشان می‌دهد که عمده توییتها «اعتراضی و انتقادی» و در زمینه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مطرح شده‌‌اند، دغدغه‌هایی که در صورت رسیدگی نکردن مسوولان می‌تواند در آینده به بحرانهای بغرنجتر تبدیل شوند.
از جمله واکنشهای اعتراضی به «مرگ مهسا امینی» و رخ دادن اعتراض‌ها، شکلگیری پویش توییتری «برای» بود که از ترانه‌ی اعتراضی «شروین حاجی‌پور» گرفته شده بود. با توجه به گستردگی این موضوع در فضای مجازی، «گروه داده‌کاوی ایرنا» به رصد و تجزیه و تحلیل نظرهای کاربران در قالب توییتهای توییترفارسی پرداخت. بر این اساس با جمع‌آوری روزانه‌ی انبوه محتواهای پویش «برای» که در اعتراض به حادثه‌ی‌ «مرگ مهسا امینی» در توییتر ایجاد شد، از یکم تا چهاردهم مهرماه ۱۴۰۱ داده‌ها را جمع‌آوری و بررسی کرد.
در بخشهای مختلف این گزارش علاوه بر تحلیل نظرات کاربران، رویکرد آنها مورد بررسی قرار گرفته و پرتکرارترین مضامین استخراج ‌شده از توییت‌ها گزارش گردیده است. آمار کمّی تولید محتوا، تعداد کاربران مشارکت‌کننده، میزان محتوای نشری و بازنشری، کلیدواژه‌ها و هشتگهای پرتکرار کاربران نیز در بخشها تحلیل و بررسی شده‌اند.
واکاوی داده‌های مرتبط با مهسا امینی در مدت یاد شده نشان می‌دهد توییتریها ۹۶۶ هزار و ۳۹ توییت با شروع واژه‌ی «برای» همراه با «هشتگ #مهسا_امینی» زده‌اند که ۶۰ میلیون و هفت هزار و ۸۷۱ لایک این توییتها دریافت کرده‌اند.
کدام موضوعها در این پویش توییتری مطرح شدند؟
در این بخش موضوعات پرتکرار توییتها استخراج و ارائه شده است. این محتوا از طریق نمونه‌گیری هدفمند و از بین پرلایکترین‌ توییتها مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

سیاسی
موضوعهای سیاسی بخش مهم و قابل توجهی از حجم توییتها را شامل شده بودند و طیف متنوعی از سیاست داخلی و خارجی تا مسائل امنیتی را در بر گرفته‌اند:
جانباختگان اعتراض‌ها با ۲۴.۳۹ درصد، پرتکرارترین موضوع سیاسی بود که کاربران تاثیرگذار توئیتر مطرح کرده بودند. به طور خاص کاربران این پویش با نام بردن از برخی جانباختگان رخدادهای اخیر در ایران از جمله مهسا امینی، نیکاشاکرمی، و … توئیت زدند.
بازداشت‌شدگان و زندانیان سیاسی، موضوع دیگر مورد توجه توئیتری‌ها بود.از نیلوفرحامدی تا شروین حاجی‌پور که در دوره زمانی مورد بررسی این گزارش بازداشت شده بود، از مهم‌ترین افرادی بودند که بارها در توئیت کاربران به آن اشاره شده بود.
عملکرد مسئولان، دیگر محور انتقادی کاربران این پویش بود. از برخوردهای امنیتی با دانشجویان و خبرنگاران تا برخی تصمیم‌های هزینه‌زای مسئولان، از مهمترین موارد مطرح شده از سوی کاربران بود.
وطن‌پرستی، موضوعی سیاسی و اجتماعی بود که کاربران زیادی به عنوان مضمونی ارزشمند در این پویش از آن حمایت کردند و دیگر کاربران و دنبال‌کنندگان را به وطن‌پرستی و ایران‌ دوستی دعوت کردند.
هواپیمای اوکراینی، اعلام حمایت و ابراز همدردی با جانباختگان و خانواده‌های هواپیمای مسافربری اوکراینی یکی دیگر از موضوع‌های مورد بحث و حمایت توئیتری‌ها در این پویش بود که هشتگ‌های مختلفی در این باره منتشر و نام «حامد اسماعیلیون» به عنوان یکی از نمادهای این جریان بارها مورد اشاره قرار گرفت.
دادخواهی، به عنوان یکی از مطالبات سیاسی _ اجتماعی این پویش در بخش موضوع‌های سیاسی طبقه‌بندی شده است. کاربران توئیتری حامی پویش «برای»، دادخواهی و عدالت را به عنوان یکی از مانیفست‌های فکری خود برای حمایت از معترضان مطرح کردند.
تحریم و مذاکرات، این موضوع که به طور ویژه ابعاد سیاست خارجی نظام را مورد نقد قرار داده بود، به طور صریح بحث مذاکرات برجامی، تحریم‌ها و عملکرد دولت را تجزیه و تحلیل و انتقادها و اعتراض‌هایی را به سیاست‌های دولتمردان در این حوزه وارد دانسته‌ بود.

اقتصادی
موضوع‌های اقتصادی بخش مهم دیگری از مضامین پرتکرار توئیتری‌ها در ارتباط با این پویش را تشکیل دادند و بیشتر مرتبط با معیشت مردم، سیاست‌های اقتصادی و بی‌نظمی‌های مالی برخی مسئولان بوده است:
فقر، با نزدیک به ۲۱ درصد بیشترین موضوعی است که علاوه بر محتوای اقتصادی به اجتماع هم مربوط می‌شود. تصاویر مرتبط با زباله‌گردی، کولبری و اقشار ضعیف جامعه اعم از کارگران در این مضمون بارها نشر و بازنشر شدند.
گرانی، مطالبه و نقد جدی دیگری بود که توئیتری‌ها مطرح کردند. اشاره به افزایش قیمت کالاهای اساسی و کاهش توان مالی اقشار مختلف، مهمترین محتوای این مضمون در این پویش بوده‌است.
رانت و اختلاس، با ۱۳ و ۱۱ درصد، انتقاد دیگر کاربران این پویش به وضعیت مالی و اقتصادی کشور است. این کاربران با اشاره به برخی بی‌نظمی‌های مالی، مطالبات اقتصادی و معیشتی خود را مطرح و از عدم عدالت در این حوزه ابراز نارضایتی و حتی ناامیدی کردند.
مسکن و اشتغال با ۱۰ درصد به طور مشترک پنجمین و ششمین مضمون پرتکرار مرتبط با اقتصاد پویش «برای» بوده‌اند. کاربران از بیکاری و افزایش بی‌رویه‌ قیمت مسکن ابراز ناراحتی کرده و سیاست‌های دولت برای خانه‌دار شدن مردم را مورد نقد قرار دادند.
بورس، یکی دیگر از محورهای انتقادی کاربران بود که به طور ویژه به اظهارات مسئولان برای مشارکت در بورس و زیان‌ده بودن سهام‌ها اشاره داشته است.
اقتصاد دستوری، با ۶.۵۸ درصد آرا، هشتمین محور انتقادی این پویش در حوزه اقتصاد بود که به طور واضح به سیاست‌های اقتصادی از بالا نقد دارد.

اجتماعی
موضوع‌های اجتماعی پویش برای در توئیتر، طیف متنوع و مختلفی از مطالبات، انتقادها و دغدغه‌های کاربران را از آزادی و سبک زندگی تا واکسن و سربازی را در برگرفت:
آزادی، با ۱۹.۲۳ درصد پرتکرارترین خواسته توئیتری‌ها در این موضوع است. آزادی‌های فردی و اجتماعی از آزادی بیان تا آزادی‌های مرتبط با پوشش و رفتار با شهروندان از جمله مطالبات این مقوله بوده‌اند.
سبک زندگی، دومین موضوع پرتکرار در ارتباط با مطالبات اجتماعی بود که طیف مختلفی از خواسته‌ها و انتقادهای توئیتری‌ها از حجاب تا داشتن یک زندگی نرمال و معمولی را در برگرفته بود.
مهاجرت، دیگر مقوله پرتکرار این پویش بود که در برگیرنده بحث و جدل توئیتری‌ها پیرامون موضوع مهاجرت به خارج از کشور بود. مهاجرت در این بحث و جدل‌ها به طیف‌های مختلف اجتماعی از دانشجو و نخبه تا کارگر و معلم و پرستار اختصاص داشت. در مقابل برخی کاربران با ابراز حس وطن‌پرستی و ایران‌دوستی، هموطنان خود را از مهاجرت به خارج از کشور منع کردند.
احساس ترس، ناامنی و افسردگی از جمله موضوع‌های احساسی کاربران توئیتر بود که با انتشار برخی ایموجی‌ها و آیکون‌های خاص منتشر می‌شد. در این مورد توئیتری‌ها از برخی ناامنی‌های اجتماعی و ترس‌هایی که از برخورد برخی نیروهای انتطامی داشتند گلایه ‌کردند.
محیط زیست، یکی از موضوع‌های برحسته این پویش بود که به طور ویژه به خشک شدن دریاچه ارومیه، زیست پیروز یوزپلنگ ایرانی، آلودگی‌های زیست‌محیطی و کم‌آبی اشاره داشتند.
واکسن، از دیگر مطالبه‌های انتقادی پویش «برای» در توئیتر بود که به ماجرای کمبود واکسن و درگذشت شمار زیادی از ایرانیان به‌دلیل تاخیر در ورود واکسن اشاره داشت.
حقوق کودکان، این موضوع بیشتر به کودکان کار و آینده کودکان و دانش‌آموزان اشاره داشت و دغدغه والدین و بزرگسالان را از آینده تحصیلی، شغلی و زندگی فرزندانشان ابراز می‌داشت.
افراطی‌گری، گروهی از کاربران از افراطی‌گری، دگماتیسم و برخی رفتارهای تند و رادیکال از سوی برخی طیف‌های فکری و سیاسی انتقاد کرده و مطالبه‌گر حذف یا تعدیل این نگاه در جامعه شدند.
سربازی با ۳.۸۵ درصد آخرین مقوله مطرح شده در این پویش در بخش اجتماعی بود. حذف سربازی اجباری و اشاره به ناکارآمدی دوران سربازی، اصلی‌ترین محتوایی بود که در این بخش بدان اشاره شده بود.

فرهنگی
در این بخش موضوع‌های مرتبط با حوزه فرهنگ که در پویش «برای» مطرح شده بود، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. برخی موضوع‌هایی همچون حجاب و حقوق کودکان را می‌توان در هر دو بخش اجتماعی و فرهنگی طبقه‌بندی کرد زیرا تشابهات مضمونی و محتوایی در هر دو موضوع وجود دارد:
حجاب و گشت ارشاد با ۱۸.۵۲ درصد بیشترین دغدغه و مطالبه مطرح شده در حوزه فرهنگ از سوی کاربران توئیتری پویش «برای» بوده است که به دلیل هم‌زمانی با درگذشت مهساامینی به طور ویژه‌ای در این پویش انعکاس داشته است.
تبعیض جنسیتی و حقوق زنان که با شعارهایی چون «زن زندگی آزادی» در پویش «برای» مطرح شد، از دیگر مطالبه‌ها و انتقادهای توئیتری‌ها در این پویش بوده است که با ۱۶.۶۷ درصد به عنوان دومین موضوع فرهنگی اولویت‌دار پویش «برای» طبقه‌بندی می‌شود.
نخبگان و دانشگاهیان از جمله موضوع‌های فرهنگی است که به طور ویژه با تجمع و دستگیری دانشحویان دانشگاه شریف در پویش «برای» انعکاس یافت و از این نظر، هشتگ‌های مرتبط با دانشگاه شریف و دانشجو همزمان با هشتگ مهساامینی و کلیدواژه «برای» در این توئیت‌ها قابل مشاهده بودند.
خبرنگاران نیز بیشتر به دستگیری «نیلوفر حامدی» و «الهه محمدی» و برخی خبرنگاران اجتماعی و سیاسی در رسانه‌ها اختصاص داشت. توئیتری‌ها با همراهی با این افراد درخواست آزادی آنها را مطرح کردند.
دانش‌آموزان و آینده همچون مقوله حقوق کودکان در موضوع‌های اجتماعی، مضمونی است که به کودکان اختصاص دارد و زندگی و آینده آنها را مورد اشاره قرار می‌دهد.
اقلیت‌های مذهبی و قومی از دیگر مطالبه‌های انتقادی توئیتری‌ها در این پویش بوده است. این کاربران از تبعیض قومی و عقیدتی میان ادیان و قومیت‌های مختلف ابراز گلایه‌مندی و ناراحتی کردند.
دهه هشتادی‌ها از دیگر طیف‌های فرهنگی اجتماعی پویش برای بودند که اشاره به حضور ویژه این نسل در تجمع‌های خیابانی و مطالبه‌های اختصاصی آنها شده است.
سانسور و هنرمندان مردمی با ۵.۵۶ و ۳.۷۰ آخرین مقوله‌های مطرح شده فرهنگی بودند که از ممیزی‌های حوزه فرهنگ و سانسورهایی که در خبرها و رویدادهای روزانه انجام می‌شود، انتقاد داشتند. از سوی دیگر برخی هنرمندان مردمی در این پویش مورد تمجید قرار گرفته و از آنها به عنوان سمبل و نماد هنرمندمردمی یاد شده است.

گرایشهای فعال در پویش چه گرایشهایی بودند؟
یکی از جالب‌ترین بخش‌های تجزیه و تحلیل کمی پویش «برای»، مشخص‌کردن گرایش کاربران و فعالیت کاربران اکثریت بوده است؛ این مرحله که از طریق بررسی و کدگذاری نمونه مورد بررسی انجام شده به نتیجه زیر انجامیده:
روزمره‌نویس‌ها با ۶۳.۶۴ درصد بیشترین سهم را در این پویش داشتند، گویی بیشتر توئیتری‌ها تمایل داشتند با اسم و شناسه کاربری ناشناس و غیرواقعی دغدغه‌های خود را بیان کنند.
ضدنظام با ۱۶.۸۸ درصد گرایش دوم فعال در تولیدمحتوای پویش «برای» بودند. کاربران ضدنظام با برخی سیاه‌نمایی‌ها و القائات سیاسی اقتصادی قصد داشتند سوگیری پویش را به سمتی خاص منحرف کنند. به هرحال، در حدود یک پنجم تولیدمحتوای توئیتری‌های پرلایک به کاربران ضدنظامی اختصاص داشتند که به طور عمده در ایران نبودند و دغدغه‌های آنها بیشتر سیاسی بوده است.
ورزشی‌ها با ۱۲.۹۹ درصد تولیدمحتوا، رتبه سوم این رنکینگ را از آن خود کردند. نکته جالب درباره حضور ورزشی‌ها این بود که بیشترین لایک‌های پویش «برای» به سه فوتبالیست این پویش یعنی «علی‌کریمی»، «وریا غفوری» و «مهرداد پولادی» مربوط بود.
اصلاح‌طلبان با ۳.۹ درصد چهارمین گرایش فعال این پویش بودند. در نبود کاربران اصولگرا و انقلابی، اصلاح‌طلبان توئیتر فرصت را مغتنم شمردند و برخی انتقادها و اعتراض‌های خود را مطرح کردند. این محتواها در موضوع‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مطرح شده بود.
سلبریتی‌ها با ۲.۶ درصد کمترین سهم را در تولیدمحتوای پویش «برای» و در نمونه مورد نظر داده‌کاوی داشتند. این سلبریتی‌ها به برخی خواننده‌های مخالف نظام و بعضی از هنرمندان مربوط می‌شد که به طور عمده موضوع‌های سیاسی را با هدف براندازی مطرح کرده بودند.

جمعبندی:
پویش «برای» یک پویش توییتری بود که پس از «مرگ مهسا امینی» تشکیل گردید و پس از آن منجر به تولید ترانه‌ی «برای» شروین حاجی‌پور شد. عمده محتوای این توییتها، انتقادی و اعتراضی بود و با هدف بیان ناراحتیها، مطالبات، دغدغه‌ها و آرزوهای کاربران در این فضا مطرح شد.
بیشتر کاربران شرکت‌کننده در این پویش روزمره‌نویسها بودند که با شناسه‌ی کاربری نامشخص به انتشار توییتهای خود پرداختند و دغدغه‌های خود را بیان کردند.
تحلیل مضمون توییتها نشان می‌دهد طیفی متنوع از خواسته‌ها در موضوعات «اجتماعی»، «سیاسی»، «فرهنگی» و «اقتصادی» در این پویش مطرح شد که مشکلات مردم داخل کشور را از کمبودها و سوءمدیریتها مطرح می‌کرد.
تحلیل کمّی این پویش که با دستکاری برخی از بدافزارها و رباتها نیز صورت گرفته بود، به میزان زیاد همراهی توییتریها با این پویش مجازی اشاره دارد به‌گونه‌یی که در ۱۵ روز نزدیک به یک میلیون توییت با «هشتگ مهسا امینی» و با شروع کلیدواژه‌ی «برای» منتشر شده است.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.