هاتفخبر – رئیس اتحادیهی نان سنتی با بیان اینکه آرد تنها حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد در قیمت تمام شدهی نان اثر دارد و ۷۵ تا ۸۰ درصد قیمت تمام شدهی نان را دیگر هزینههای تولید تشکیل میدهد، گفت: هماکنون نانوایان در فشار هستند.
هاتفخبر – رئیس اتحادیهی نان سنتی با بیان اینکه آرد تنها حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد در قیمت تمام شدهی نان اثر دارد و ۷۵ تا ۸۰ درصد قیمت تمام شدهی نان را دیگر هزینههای تولید تشکیل میدهد، گفت: هماکنون نانوایان در فشار هستند. به گزارش «هاتفخبر» بیژن نوروزمقدم تاکید کرد: مشکل اینجا است که برخی از مسوولان تصور میکنند چون آرد گران نشده نان هم نباید گران شود؛ در صورتی که آرد سهمی کوچک در هزینههای تولید نان دارد و افزایش هزینههای دستمزد، حق مسکن، مزایا، کرایه و خمیر مایه از ابتدای سال بایستی در نظر گرفته شود. وی با بیان اینکه ۱۰ ماه از آغاز امسال و ۱۶ ماه از آخرین نرخگذاری نان میگذرد و به جز قیمت نان و درآمد نانواییها هیچ کالا و دستمزدی ثابت نمانده است، گفت: این ثبات در کنار افزایش هزینههای تولید، نانوایان را «تحت فشار» قرار داده و معضلات بسیاری برای آنها ایجاد کرده است، به طوری که درآمد نانواییها پاسخگوی هزینههای آنها نیست. رئیس اتحادیهی نان سنتی ادامه داد: برای مثال کل فروش یک نانوایی بربری با قیمت رسمی نان ۱۰۰۰ تومانی در یکروز یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است. چگونه یک نانوایی با هزینهی دستمزد چندین کارگر، آب، برق، گاز و مسائل مربوط به «کرونا» میتواند با این درآمد ادامه دهد؟ به گفتهی او ابتدای امسال حقوق کارگران ۲۶ درصد، حق مسکن ۲۰۰ درصد و مزایای قانونی ۳۰۰ درصد افزایش یافته و کرایهی حمل امسال با ۶۰ درصد افزایش همراه شده است. سال گذشته هر کیسهی ۱۰ کیلویی خمیرمایه ۱۷۰ هزار تومان بود اما حالا به ۳۷۰ هزار تومان رسیده است. با این هزینهها یا نانوا باید به نحوی نانوایی را سرپا نگه دارد و نان را گران کند یا اینکه بایستی کارش را تعطیل کند که اجازهی تعطیلی هم به آنها داده نمیشود، زیرا با قوت غالب مردم سر و کار دارند. وی تصریح کرد: درخواست افزایش قیمت نان را به سازمان حمایت، وزارت و سازمان صمت، ستاد تنظیم بازار و کارگروه ملی آرد و نان فرستادهایم اما هنوز هیچ پاسخ مشخصی به ما داده نشده و به صورت مداوم پاسکاری میشویم. البته در روزهای گذشته اعلام شد که نان تا پایان امسال افزایش قیمت نخواهد یافت که سوال ما این است یک دلیل بیاورید چرا نباید قیمت نان با توجه به افزایش هزینههای تولید افزایش یابد؟
به گفتهی وی نانوا نیز در این جامعه زندگی میکند و مانند دیگر افراد جامعه متقبل هزینههایی است. نانوا معیشت و زندگی دارد. نانوا هم یک عدد تخم مرغ را بیش از ۱۵۰۰ تومان خریداری میکند. نوروز مقدم در پاسخ به این پرسش که بر اساس آنالیزها قیمت نان بایستی تا چه میزان افزایش یابد؟ گفت: بر اساس آنالیزی که انجام شده نان بایستی ۷۰ تا ۸۰ درصد افزایش قیمت داشته باشد اما در همهی دورهها دولت با نمایندگان اتحادیهها بر سر افزایش قیمتها به توافق رسیده است. برای مثال سال گذشته با تفاهمهای صورت گرفته قیمت نان ۴۵ درصد افزایش یافت در حالی که درخواست اتحادیه بیش از این مقدار بود. همچنین در بخشنامهیی نیز این موضوع به صراحت اعلام شد که مادامی که قیمت گندم یا دیگر هزینههای تولید افزایش نیافته این قیمتها ملاک عمل خواهد بود اما از ابتدای سال همهی هزینههای تولید افزایش یافته است. وی همچنین اضافه کرد: اگر قرار است درآمد نانوا نسبت به سال گذشته اضافه نشود، مشکلی نیست اما نانواییها نسبت به سال گذشته روزانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزارتومان افزایش هزینه دارند؛ یعنی ماهی ۱۲ تا ۱۵ میلیون باید از جیب خرج کنند. از آن طرف هم اگر نانواییها نرخ سال گذشته را رعایت نکنند، سازمان تعزیرات آنها را جریمه میکند؛ در حالی که براساس بخشنامهیی که سال گذشته ابلاغ شد نانواییها نرخی ندارند که براساس آن عمل کنند. نرخ باید امسال اعلام میشد و اگر خلاف آن عمل میشد جریمه صورت میگرفت. رئیس اتحادیه نان سنتی در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش ۷۰ تا ۸۰ درصدی قیمت نان با توجه به اینکه نان قوت غالب مردم است و روزانه مورد استفاده قرار میگیرد درصد بالایی نیست؟ گفت: اصراری نداریم که حتماً افزایش قیمت بر اساس آنالیزهایی که انجام دادهایم، باشد اما باید توافق شود؛ نه اینکه نانواییهای کلاً نادیده گرفته شده یا پاسکاری شوند. به هر حال آنطور که از صحبتهای رئیس اتحادیه نان سنتی برمیاید با افزایش هزینههای بخشهای مختلف، هزینهی تولید نان افزایش یافته است. از دیگر سو اگر قیمت نان با افزایشی ولو ۴۰ یا ۵۰ درصدی مواجه شود کمر مردمی که این روزها زیر بار هزینههای سرسامآور زندگی، خمیده وضعیتی اسفبار پیدا میکنند چون نان قوت غالب افراد جامعه است و هماکنون ارزانترین مادهی غذایی است که میتوانند تهیه کنند، اگر نانواییها موفق شوند به خواستهی خود برسند ممکن است بتوانند مشکل خود را تا اندازهیی حل کنند اما در سیکل معیوب افزایش قیمتها دود این افزایش قیمت باز هم دوباره به چشم خودشان خواهد رفت و پس از اندک زمانی مجبور خواهند شد باز هم قیمتها را افزایش دهند و این سریال معلوم نیست تا کی باید ادامه یابد. البته در این بین نانواهای زحمتکش به هیچ عنوان مقصر نیستند بلکه «بیتدبیریها» است که مردم را «ناامید» میکند در حالی که قرار بر «تدبیر و امید» بود.
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.