هاتفخبر – رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان گفت: خزانهگیری برنج در این استان بر اساس تقویم زراعی است و هماکنون آغاز شده است.
هاتفخبر – رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان گفت: خزانهگیری برنج در این استان بر اساس تقویم زراعی است و هماکنون آغاز شده است. به گزارش «هاتفخبر» مهندس علی درجانی با بیان اینکه کشاورزان برای آغاز عملیات خزانهگیری و نشاکاری برنج به تقویم زراعی توجه داشته باشند و خزانهگیری خود را بر اساس تقویم زراعی با مساعد شدن هوا آغاز کنند، افزود: به کشاورزان پرتلاش توصیه میشود برای پایان عملیات شخم اول شالیزارهای خود از بارندگیها و آبهای سطحی نهایت استفاده را به منظور اتمام شخم اول شالیزارهای خود بنمایند. وی با اشاره به بارندگیهای اخیر و کاهش دمای هوا ادامه داد: کشاورزان برای آغاز عملیات خزانهگیری و نشاکاری برنج حتماً به تقویم زراعی که در اختیار مراکز جهاد کشاورزی دهستانها قرار گرفته توجه داشته باشند. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان تاکید کرد: کشاورزان گیلانی از خزانهگیری در روزهای سرد و بارانی خودداری کنند و حتماً به اطلاعیههای هواشناسی و توصیهی کارشناسی مراکز جهاد کشاورزی نیز توجه داشته باشند. وی به کشاورزان سفارش کرد: در پاکسازی انهار و کانالهای آبیاری و محافظت از تاسیسات آبی در شرایط جوی پیشرو و همچنین اهتمام و توجه به آبگیری کامل آببندانهای موجود در روستاهای خود با بهرهگیری از نزولات جوی پیشرو با شوراهای روستا و دهیاران و عوامل مرتبط همکاری کنند. مهندس درجانی در پایان گفت: با توجه به شرایط کنونی شیوع بیماری کرونا، توجه بیشتر به کشت مکانیزه موجب کاهش هزینههای تولید و استفاده نکردن از کارگرهای نشاکار و همچنین افزایش ایمنی و سرعت در انجام کار و خروج هر چه سریعتر از مزرعه میشود. گفتنی اینکه به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان تاکنون در ۷۰ درصد شالیزارهای استان معادل ۱۶۷ هزار هکتار شالیزار شخم اولیه انجام شده است.
گفتنی اینکه مراحل کاشت برنج را میتوان بدین شرح اعلام کرد: اولین مرحله از مجموعه مراحل کشت برنج، مرحلهی جوانهدار کردن بذر برنج است. کشاورزان مقداری بذر از محصول برنج سال پیش خود را در محلی خشک و مناسب و به دور از هرگونه جانور و موش به صورت شلتوک یا خوشه نگهداری میکنند و در سال جدید زراعی با انجام عملیات ویژه، بذر پارسال را جوانهدار کرده و بذر جوانهزده آمادهی کاشت در زمین(خزانه) میشود. جوانهدار کردن بذر برنج برای جوانهدار کردن بذر برنج، ابتدا مقدار زیادی محلول آب و نمک تهیه میکنند. سپس کشاورزان شلتوکهایی که از پارسال نگه داشتهاند را داخل آب و نمک میریزند. بذرهای سبک روی سطح آب میآیند و بذرهای سنگینتر ته نشین میشوند. بذرهای سبک ارزش کاشت ندارند و باید دور ریخته شوند. بذرهای سنگینتر را برای مراحل بعدی با آب شسته و داخل گونیهای مناسب میریزند و گونیها را داخل آب میگذارند و چند روز زمان میدهند. پس از دو یا سه روز که گونیها داخل آب قرار داشتند آنها را خارج کرده و بذرهای داخل گونی را روی زمین یا حصیر میریزند و روی آن را با پارچه نمدی میپوشانند. از آلآن حدود یک هفته طول میکشد تا بذرها جوانه زده و آمادهی کاشت در زمین کشاورزی به نام «خزانه» شوند. فرودین ماه زمان کاشت برنج است و مرحلهی جوانهدار کردن بذر برنج نیز از اوایل فروردین شروع شده و حدود ده روز زمان میبرد. آماده نمودن خزانه برای کاشت برنج خزانه قسمت کوچکی از زمین کشاورزی است که بذرهای جوانهدار شده را درون آن میکارند تا تبدیل به نشا شوند. از آنجایی که کاشت برنج در ایران بیشتر به روش نشایی انجام میشود، کشاورزان از حدود ششماه پیش از عملیات جوانهدار کردن بذرها، یعنی پاییز، عملیات آماده کردن قطعه زمین کشاورزی موسوم به خزانه را انجام میدهند. در پاییز ماه زمین را شخم زده و در اواخر زمستان روی خاک آن را با کود میپوشانند. مجدداً زمین را شخم زده و تمامی سنگ و کلوخهای سطح خاک را جمعآوری میکنند. بدین ترتیب زمین خزانه آمادهی کاشت بذرهای جوانهدار میشود. در آخر نیز اطراف خزانه را با جوی آب پوشش میدهند تا بتوان درون خزانه آب نگهداری کرد. این مرحله در اصل پیش از مرحلهی اول است اما برای درک سادهتر این مرحله را در اینجا توضیح دادیم. مرحله کاشت بذرهای جوانهدار در خزانه مرحلهی کاشت بذر جوانهدار در خزانه از همان اوایل فروردین و پس از مرحلهی جوانهدار کردن انجام میشود. در این مرحله داخل خزانه را با حدود سه سانتیمتر آب پر کرده و بذرهای جوانهدار را با دست روی سطح خاک میریزند. میتوان برای جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید و دور نگه داشتن جوانهها از دید پرندگان روی آنها را با کولوش سوخته پوشاند. همچنین روی سطح خزانه را برای جلوگیری از ورود سرما با نایلون میپوشانند و در طول روز قسمتی از آن را باز میکنند تا دما متعادل شده و اکسیژن نیز وارد خزانه شود. حدوداً ۲۵ تا ۳۰ روز طول میکشد تا نشا رشد کامل کرده و برای کاشت در زمین اصلی آماده شود. زمانی میگوییم نشا رشد کافی کرده که حدود ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر قد داشته و چهار یا پنج برگ زده باشد. همانطور که گفته شد این مرحله حدود ۲۵ تا ۳۰ روز زمان میبرد یعنی تا اواسط اردیبهشت ماه مرحلهی رشد نشا در خزانه تکمیل شده و کشاورزان وارد مرحلهی بعدی و اصلی کاشت برنج میشوند.
مرحلهی انتقال نشا از خزانه به زمین اصلی پس از اینکه بذرها حدود ۲۰ سانتیمتر رشد نموده و هر بذر چهار یا پنج برگ داشت(اصطلاحاً به بذرهای کاشته شده در خزانه «نشا» گفته میشود)، باید از زمین خزانه به آرامی و با دست کنده شده و برای کاشت به زمین اصلی برده شوند. برای کندن نشاها از خزانه باید اول زمین خزانه را آبیاری کرد تا نشاها به راحتی از خاک جدا شوند و آسیبی به ریشهی آنها وارد نشود. کاشت نشا در زمین اصلی به انتقال نشا از خزانه به زمین اصلی برای انجام عملیات کاشت را نشاکاری میگویند. نشاها به صورت چندتایی کاشته شده و تعداد نشاهایی که کنار هم قرار داده میشوند و همچنین فاصلهی هر دسته از نشا از دستههای اطراف به نوع نشاها بستگی دارد. در اصل فاصلهی کاشت نشاها بسته به نوع برنج متفاوت است. نشا برنجهای پرمحصول همچون فجر و ندا که محصول بیشتری میدهند با فاصلهی بیشتری از هم کاشته میشوند.
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.