هاتفخبر – تابستان امسال نیز همچون تابستان سالهای گذشته موزهی میراث روستایی گیلان با برگزاری جشنوارهی تابستانی پذیرای علاقهمندان آیینها و آداب بومی خطهی گیلان خواهد بود. امسال سیزدهمین جشنوارهی بزرگ تابستانی در موزهی میراث روستایی گیلان برگزار میشود.
هاتفخبر – تابستان امسال نیز همچون تابستان سالهای گذشته موزهی میراث روستایی گیلان با برگزاری جشنوارهی تابستانی پذیرای علاقهمندان آیینها و آداب بومی خطهی گیلان خواهد بود. امسال سیزدهمین جشنوارهی بزرگ تابستانی در موزهی میراث روستایی گیلان برگزار میشود. به گزارش «هاتفخبر» از مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی ادارهی کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان، سیزدهمین جشنوارهی بزرگ تابستانی در موزهی میراث روستایی گیلان بین روزهای 21 امرداد ماه تا یکم شهریور ماه امسال(1398) با اجرای برنامههای متنوع و جذاب برگزار خواهد شد. مدیرکل میراث فرهنگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان در بارهی برگزاری این جشنواره گفت: موزهی میراث روستایی گیلان تنها تجربهی ملی در زمینهی صیانت و حفاظت از فرهنگ، تمدن و معماری روستایی گیلان با مفهوم موزهی فضای باز در ایران است. شهرود امیرانتخابی افزود: این موزه که در نوع خود در خاورمیانه و آسیای مرکزی منحصر به فرد است، با هدف پاسداشت و حفظ میراث مادی و معنوی مردم سرزمین گیلان ایجاد شده و الگویی کامل از معماری بومی و شیوهی زندگی مردمان گیلان در گذشتهیی نه چندان دور را نشان میدهد. وی در ادامهی سخنانش گفت: هر سال در «نوروز» و «تابستان» و یا به مناسبتهای مختلف جشنوارههایی متنوع با هدف حفظ و احیای میراث معنوی این منطقه از کشور و آشنایی بیشتر بازدیدکنندگان با فرهنگ ساکنان گیلان در این موزه برگزار میگردد. شهرود امیرانتخابی در پایان سخانش گفت: به همین منظور امسال نیز با توجه به حضور گستردهی گردشگران در فصل تابستان، سیزدهمین جشنوارهی تابستانی موزهی میراث روستایی گیلان از تاریخ 21 مرداد ماه تا یکم شهریور ماه 1398برگزار خواهد شد و علاوه بر فعالیتهای معمول در موزه، مطابق برنامهریزیهای انجام شده در این جشنواره آیینها، بازیها و برنامههای بومی و محلی و همچنین اجرای برنامهی موسیقی سنتی انجام میشود.
گفتنی اینکه موزهی میراث روستایی گیلان موزهیی در پارک جنگلی سراوان رشت است. این موزه در زمینی به مساحت حدود ۲۶۰ هکتار در پارک جنگلی سراوان در کیلومتر۱۸ بزرگراه خلیج فارس(جادهی رشت – تهران) ساخته شده است. فاز مطالعات مقدماتی این موزه از اوایل سال ۱۳۸۱ خورشیدی آغاز گردید. در اردیبهشت ۱۳۸۴ نخستین کارگاه این طرح (حوزهی فرهنگی و معماری جلگهی شرق سپیدرود) راهاندازی شد و مجری این طرح دکتر محمود طالقانی بود که نخستین سرپرست کارگاه و سازندهی اولین ساختمانها و محوطهی موزه هم خانم مهندس پویا میریوسفی بوده است. قرار شده بود بناهای ۹ روستای اصیل استان گیلان که نمادهای معماری اصیل گیلان در آنها نمایان است خریداری و واچینی شود و سپس در محل این موزه دوبارهچینی گردد. از این تعداد روستا، یک روستا در جلگهی شرقی گیلان یعنی لاهیجان و رودبنه و روستای دوم مربوط به جلگهی مرکزی رشت است. روستای سوم مربوط به فومن در غرب گیلان است. دیرینگی بناهای موجود در سایت موزه از ۶۵ تا ۱۸۰ سال است. در این موزه نوع زندگی، کار، مسکن و صنایع دستی بومی گیلان به نمایش درمیآید. فکر تأسیس موزهی میراث روستایی گیلان پس از زمینلرزهی ۳۱ خرداد ماه ۱۳۶۹ گیلان که روند تخریب بناهای سنتی را شدت بخشید، شکل گرفت. اما فاز مطالعات مقدماتی آن، از اوایل سال ۱۳۸۱ آغاز شد. ابتدا مطالعات گسترده برای مکانیابی مناسب برای اجرای پروژه انجام شد و پس از بررسیهای فراوان، پارک جنگلی سراوان به علت دارا بودن توپوگرافی مناسب و مشابهی وضعیت گیلان، دسترسی آسان و وجود تأسیسات زیربنایی مناسب به عنوان محل اجرای پروژه انتخاب گردید.
در همان زمان آموزش نیروهای مورد نیاز به انجام رسید. بخش معماری این موزه، مجموعهیی است که قدمت بناهای آن به طور متوسط به ۱۵۰ سال میرسد. هدف ایجاد موزهی میراث روستایی گیلان تنها انتقال بناهای روستایی نیست، بلکه حفظ فرهنگ بومی، فن ساخت و دانش نانوشتهیی است که در روستاهای گیلان وجود داشته است. در این مجموعه علاوه بر معماری روستایی مناطق مختلف استان، دیگرعناصر مرتبط با فرهنگ همچون وسایل و ابزارهای مربوط به زندگی و کار گیلانیان، خوراک، پوشاک و… هم به نمایش در آمده است. به طور کلی میتوان گفت: موزهی میراث روستایی گیلان مینیاتوری از سراسر استان گیلان است. این موزه هماکنون به عنوان یک جاذبهی منحصر به فرد استان گیلان مورد توجه گردشگران و مسافرانی است که به این استان سفر میکنند و بانیان و دستاندرکاران ایجاد این موزهی دیدنی از خود برای همیشه کاری ماندگار در رشت به یادگار گذاشتهاند.
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.