کد خبر : 16559
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۷:۲۰

بی‌رحمی به خودمان؛ شکار گراز شمال‌به وسیله‌ی خارجیها اکوسیستم منطقه و صید انبوه ماهی جنوب به وسیله‌ی چینی‌ها معیشت مردم را تهدید می‌کند

بی‌رحمی به خودمان؛ شکار گراز شمال‌به وسیله‌ی خارجیها اکوسیستم منطقه و صید انبوه ماهی جنوب به وسیله‌ی چینی‌ها معیشت مردم را تهدید می‌کند

هاتف – علی همرنگ – در خبرها آمده بود که مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان گفته است: طبق مجوز سازمان حفاظت محیط زیست کشور، برای اتباع خارجی پروانه‌ی شکار گراز(خوک وحشی) صادر می‌شود. قربانعلی محمدپور به «ایرنا» گفت: صدور پروانه‌ی شکار گراز برای اتباع خارجی با رعایت قوانین و مقررات مربوطه بلامانع است. وی

هاتف – علی همرنگ – در خبرها آمده بود که مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان گفته است: طبق مجوز سازمان حفاظت محیط زیست کشور، برای اتباع خارجی پروانه‌ی شکار گراز(خوک وحشی) صادر می‌شود.
قربانعلی محمدپور به «ایرنا» گفت: صدور پروانه‌ی شکار گراز برای اتباع خارجی با رعایت قوانین و مقررات مربوطه بلامانع است.
وی افزود: بر اساس دستورالعمل ابلاغی، فصل شکار گراز برای اتباع خارجی تا دهم اسفندماه تعیین شده بود و پروانه‌ی شکار گراز پس از ارائه‌ی درخواست از موسسه‌های برگزارکننده‌ی تورهای شکار اتباع خارجی که صلاحیت آنها در این زمینه به تایید سازمان حفاظت محیط زیست رسیده باشد، صادر می‌شود.
به گفته‌ی محمدپور، موسسه‌ی متقاضی پیش از دریافت پروانه‌ی شکار موظف است سپرده‌یی معادل 400 میلیون ریال برای شکار گراز برابر مقررات مربوطه، تامین و اسناد آن را به اداره‌ی کل امور مالی سازمان تحویل دهد و رسید دریافت کند.


مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به اینکه شکارچی با هر پروانه، مجاز به شکار حداکثر پنج راس گراز است، خاطر نشان کرد، اتباع خارجی باید به این مقررات پایبند باشند.
آنچه در این بین جای تعمق و تامل دارد اینکه گونه‌ی جانوری گراز که به دست این خارجیها در آستانه‌ی انقراض قرار می‌گیرد، برای اکوسیستم شمال و به ویژه گیلان لازم و ضروری است.
با توجه به مطالب گفته شده چنين مي‌توان نتيجه‌گيري كرد كه مطالعه و مديريت اصولي و صحيح در زمینه‌ی حفاظت از گراز نسبت به گونه‌هاي ديگر كشورمان ارجح است. چرا كه در بیشتر زيستگاه‌هاي طبيعي گونه‌ی غالب محسوب مي‌شود.
منع قانوني در زمینه‌ی شكار اين حيوانات بايد اعمال شود تا مانعي براي تحقيقات علمي و يا بهره‌برداري درست اقتصادي از آنها باشد. اينكه مديريت حيات وحش به گونه‌هايي مانند قوچ و ميش يا كل و بز محدود شود نه تنها امروزه به دليل زاد و ولدهاي درون جمعيتي اين گونه‌ها و تضعيف ژنتيكي آنان در مناطق حفاظت شده، تا مدت طولانی جوابگو نخواهد بود بلكه خود نوعي سطحي‌نگري و نقص در اين حرفه است.
مهمترين نقش گراز در بقاي نسل گربه‌هاي بزرگ ايران مانند پلنگ است. گفته مي‌شود كه انقراض ببر مازندران مصادف با زماني بود كه دستور كشتار جمعي گرازها(به خاطر تخريب زمينهاي زراعي) از طرف حكومت وقت صادر شده بود. همچنين از گراز با عنوان باغبان جنگل يا تراكتور طبيعت ياد مي‌شود. شخم زدن زمين به وسیله‌ی گرازها به ویژه در زمستان علاوه بر آنكه باعث هوادهي خاك و نابودي لارو آفات مي‌شود غذا را براي پرندگان و گونه‌هاي ديگر بيرون آورده كه رابطه‌یی سودبري يكجانبه يا همسفرگي ايجاد مي‌كند.
با حذف کارشناسی نشده‌ی گراز از طبیعت علاوه بر اینکه نسل حیواناتی همچون پلنگ و گرگ، گونه‌های دیگری همچون شغال، روباه و پرندگان شکاری را که از توله‌های گراز تغذیه می‌کنند با خطری جدی مواجه می‌کنیم، با دست خود اکوسیستم فعال و پویای گیلان را آسیب می‌زنیم.
این کار گذشته از تخریبی است که به منابع‌ طبیعی، جنگلها، کوه‌ها، رودخانه‌ها و طبیعت زیبای گیلان تحمیل می‌شود.


وضعیت در جنوب کشور هم بهتر از شمال آن نیست. خبرهای رسیده از جنوب کشور حاکی از صید بیش از اندازه‌ی ماهیان دریای جنوب به وسیله‌ی چینی‌ها است.
هر چند معاون صید و صیادی سازمان شیلات ایران حضور شناورهای صیادی چین در آبهای ساحلی ایران را رد کرده و گفته است که: هیچ شناور خارجی حق ورود به آبهای ایران را ندارد و این موضوع تخلف محسوب می‌شود، اما گویا محلیها چیزی دیگر می‌گویند.
شاپور کاکولکی به گزارش «ایرنا» با تشریح عملکرد صید و صیادی درباره‌ی فعالیت و برداشت بیش از اندازه‌ی شناورهای چینی از ذخایر دریای جنوب کشور می‌گوید: چیزی به نام شناور خارجی نداریم و تمام مراحل ثبت شناور و تغییر پرچم بر عهده‌ی سازمان بنادر و دریانوردی کشور است.
همچنین رئیس مجمع نمایندگان هرمزگان در واکنش به گلایه‌ها و نارضایتی صیادان استان هرمزگان از فعالیت کشتیهای چینی می‌گوید: باید دست مفسدان عرصه‌ی صید و صیادی که معیشت صیادان بومی را مختل کرده‌اند هر چه زودتر کوتاه شود.
انتقادات احمد مرادی در شرایطی مطرح می‌شود که یک هفته پیش از آن و پس از انتشار فیلمی صدای اعتراضها در این زمینه بلند شد.
کافي است پاي حرف صيادان جنوب بنشينيم تا در باره‌ی شيوه‌هايي از صيد که صيادان غيرمجاز انجام می‌دهند، بگويند تا باور کنيم که چند وقت ديگر کف خليج فارس را هم جارو خواهند کرد.
حرفهايي که تاييد مي‌کند استفاده از تورهای زیرآبی و روشهای غیرمتعارف برای صید انواع آبزیان در خلیج فارس به وسیله‌ی صیادان غیرمجاز و حتی برخی شناورهای خارجی در محدوده‌ی آبهای ایران مشکلاتی را برای صیادان بومی و محلی به وجود آورده است.
رئیس مجمع نمایندگان استان هرمزگان با انتقاد از وضعيت به وجود آمده براي صيادان جنوب کشور گفت: عده‌یی که موجب نارضایتی صیادان بومی در هرمزگان شده‌اند مفسدینی هستند که کشتیهای چینی را به افراد خاص به صورت سه ساله اجاره داده و حتی سود خود را گرفته و رفته‌اند.
مرادی افزود: جولان کشتیهای خارجی به ویژه چینی در آبهای خلیج فارس مشکلاتی برای صیادان ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: در پی نارضایتی و مراجعات مکرر صیادان به سازمان بازرسی کشور هم اعلام کرده‌ایم و به طور جدی پیگیر بررسی و برخورد با این مفسدین هستیم.
رئیس مجمع نمایندگان هرمزگان در حالي به سازمان بازرسي کشور شکايت کرده که هنوز تورهای زیرآبی غیرمجاز در دریا در حال صید هستند و با وجود جلوگیری و توقیف صدها نوع از این تورها همچنان این تخلف بزرگ صورت می‌گیرد. ماهیها را قاچاقچیان داخلی و خارجی از کشورهای حاشیه‌ی خلیج فارس و شناورهای گذری صید می‌کنند و نکته‌ی قابل تامل اينکه این ماهیها از انواع مرغوب و کمیاب در حوزه‌ی صیادی کیش هستند.
چند سال پيش بود که بعضی از کارشناسان و دست‌اندرکاران صید و فروش ماهی در استان هرمزگان به ویژه جزیره‌ی کیش ادعا کرده بودند شیلات حکم پلیس را برای صیادان پیدا کرده است. چرا که همه‌ی دستگاه‌ها پشت قضایای صید نکته و نظرات خود را مصوب و تصویب می‌کنند. اين حرفها وقتي قابل پيگيري مي‌شود که حدود سال 92 استاندار وقت هرمزگان هم طی یک نامه به شیلات خواستار کاهش دو هزار لیتری سوخت صیادان شده بود. البته درست يکسال پيش در چنين روزهايي بود که عضو کمیسیون اجتماعی مجلس هم گفته بود: صیادان چینی با قایقهای مجهز به تکنولوژی جدید به صید ماهی در میزان زیاد در منطقه‌ی هرمزگان می‌پردازند و این میزان صید به حدی است که زیست بوم منطقه را نیز تغییر داده است.
محمداسماعیل سعیدی ادامه داد: طی بازدیدهای اخیری که از این استان به عمل آمد، مشخص شد که منبع اصلی درآمد مردم استان هرمزگان صیادی است و آنها از این طریق امرار و معاش می‌کنند و به گفته‌ی ساکنان این استان، حضور صیادان چینی در این منطقه و سواحل خلیج فارس برای آنها مشکلاتی را ایجاد کرده است.
وي مدعي شده بود مسوولان منطقه با صدور مجوز به صیادان و مردم هرمزگان موافقت نمی‌کنند و حتی ساکنان این استان با وجود اینکه بارها به استانداری برای دریافت مجوز و حل مشکل خود مراجعه کرده‌اند، هیچ نتیجه‌یی نگرفته‌اند. هرچه هست قايقهاي چيني همچنان در آبها و سواحل ايران نان شب صيادان ايراني را چنان در تور خود مي‌برند که جز شرمندگي چيزي در سفره‌ی بوميان باقي نمانده است.
به هیچوجه مشخص نیست این همه بی‌تدبیری و سهل‌انگاری در حفظ و حراست از منابع طبیعی کشور از کجا و با چه انگیزه‌یی ریشه‌ می‌گیرد. هر چه است نشان می‌دهد که ما با دست خودمان داریم منابع طبیعی کشور را به باد فنا می‌دهیم و بر ویرانه‌های آن مرثیه می‌سراییم.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 12 در انتظار بررسی : 12 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.