کد خبر : 10949
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۶ - ۸:۱۵

دکتر هادی نوری؛ مدیر کل کتابخانه‌های عمومی گیلان: کتاب عامل ایجاد سرمایه‌ی فرهنگی، قدرت سیاسی و سلامت اجتماعی است

دکتر هادی نوری؛ مدیر کل کتابخانه‌های عمومی گیلان:  کتاب عامل ایجاد سرمایه‌ی فرهنگی، قدرت سیاسی و سلامت اجتماعی است

هاتف نیوز – دکتر هادی نوری مدیرکل جدید کتابخانه‌های عمومی استان گیلان پس از معارفه به وسیله‌ی اسماعیل شفاعی معاون اداری – مالی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در سخنانی با بیان اینکه عصر ما، عصر دانایی است. آلان که به پایان دهه‌ی دوم قرن بیست و یکم نزدیک می‌شویم برای نمونه عرض کنم که ارزش سهام یک سایت معرفی کتاب در فضای مجازی افزون بر ۱۰ برابر فروش نفت کشورمان فقط در سال ۲۰۱۶ است. یعنی وقتی به این فرآیند نگاه می‌کنیم می‌بینیم ایده‌ها شکل گرفته، اصالت داده شده و درآمدزایی کرده است. این عدد و آمار با ما حرف می‌زند و حکایت می‌کند که ما شاهد هستیم که سرمایه‌ی فرهنگی، سرمایه‌ی اقتصادی ایجاد می‌کند.

هاتف نیوز – دکتر هادی نوری مدیرکل جدید کتابخانه‌های عمومی استان گیلان پس از معارفه به وسیله‌ی اسماعیل شفاعی معاون اداری – مالی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در سخنانی با بیان اینکه عصر ما، عصر دانایی است. آلان که به پایان دهه‌ی دوم قرن بیست و یکم نزدیک می‌شویم برای نمونه عرض کنم که ارزش سهام یک سایت معرفی کتاب در فضای مجازی افزون بر ۱۰ برابر فروش نفت کشورمان فقط در سال ۲۰۱۶ است. یعنی وقتی به این فرآیند نگاه می‌کنیم می‌بینیم ایده‌ها شکل گرفته، اصالت داده شده و درآمدزایی کرده است. این عدد و آمار با ما حرف می‌زند و حکایت می‌کند که ما شاهد هستیم که سرمایه‌ی فرهنگی، سرمایه‌ی اقتصادی ایجاد می‌کند.
وی همچنین گفت: از قرن هفتم هم بشر پی برده که اطلاعات و دانایی، قدرت نیز ایجاد می‌کند. هر کشور که میزان اطلاعاتش بیشتر باشد در زمینه‌ی ارتباطات جهانی، پایگاهی که دارد قویتر خواهد بود.
او در این زمینه هم مثالی آورد که در ابتدای زمامداری آغامحمدخان قاجار روسیه به ایران حمله کرد و روسها شکست خوردند و به کشور خودشان برگشتند اما چه کار کردند؟ در دانشگاه‌های خود کرسی ایرانشناسی راه انداختند و این شد که در جنگ بعدی با ایران ییروز گردیده و قرارداد ننگین ترکمنچای و گلستان را به ما تحمیل کردند یعنی دانایی ابتدا سرمایه‌ ایجاد کرده و سپس به کشور قدرت داده است.
وی در تشریح مورد سوم ارزش دانایی و اطلاعات گفت: موسسه‌ی جهانی هست به نام «اقتصاد و صلح» که بررسی می‌کند وضعیت خشونت را در کشورهای مختلف. جالب است در باره‌ی یکی از آمارش بدانید که اعلام کرده کشورهای آرام جهان کشورهایی هستند که پرمطالعه‌ترین انسانها را دارند و کشورهایی که در آنها مطالعه کم است خشونت هم در آنها بیشتر است و این نمونه نشان می‌دهد که مطالعه و دانایی تاثیری فراوان بر آسیبهای اجتماعی نیز دارد و اصولاً آنهایی که اهل مطالعه هستند آدمهایی آرامتر خواهند بود. بنا بر این مطالعه هم در بعد اقتصادی، هم در بعد سیاسی و هم در بعد اجتماعی تاثیری فراوان در جامعه دارد.
دکتر هادی نوری سپس ادامه داد: با این توضیحات می‌توان دریافت که کتاب و کتابخوانی در زمینه‌ی اقتصاد «تولید ثروت» می‌کند، در زمینه‌ی سیاست برای کشور «قدرت» ایجاد می‌نماید و در بخش اجتماعی سبب «سلامت اجتماعی و آرامش جامعه» می‌شود.
وی همچنین در زمینه‌ی تعیین تکلیف وضعیت کتابداران نیز گفت: خبرهای خوشی هم برای کتابداران در راه است و اجرای طرحهای مختلف موجب خدمتگذاری بهتر کتابداران به آحاد گوناگون جامعه خواهد شد.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان گیلان سپس به یکی دو مورد استانی هم اشاره کرد که بیانگر عمق نگاه وی به مسائل مربوط به گیلان و وسعت دید وی برای بهره‌گیری از نیروها و امکانات گیلان در جهت توسعه‌ی بخش کتاب و کتابخوانی است.
وی تاکید کرد: کار ساخت کتابخانه‌ی مرکزی رشت با انجام مطالعات آن از سال ۱۳۸۰ آغاز شده و در سال ۱۳۸۳ کلنگ ساخت این کتابخانه‌ی بزرگ با زیربنای هفت هزار و ۶۵۰ مترمربع به زمین زده شد اما ۱۵ سال است که هنوز پیشرفت فیزیکی نزدیک به ۴۰ درصد دارد و مجموع اعتباری که برای آن دریافت شده ۵/۵ میلیارد تومان است یعنی از سال ۸۳ تا حالا سالانه به طور متوسط ۳۷۰ میلیون تومان برای اجرای این پروژه‌ی بزرگ که می‌تواند به تنهایی سرانه‌ی فضای مطالعه‌یی استان را افزایش دهد، تزریق شده است.
وی تاکید نمود: آیا گیلان عقبه‌ی تاریخی ندارد؟ آیا سرمایه‌های فکری ندارد؟ آیا از استانهای دیگر چیزی کمتر دارد؟ نه به نظر من ما نتوانسته‌ایم از سرمایه‌های موجود گیلانیها در مرکز خوب استفاده کنیم. مثلاً همین آقای دکتر نوبخت که از اساس مدیری فرهنگی است که از فرهنگ و دانش وارد فضای سیاسی شده و همیشه هم به فرهنگ علاقه‌مند بوده و جزو سرمایه‌های ملی گیلان است؛ ما نتوانسته‌ایم بهره‌یی شایسته از حضور ایشان در کابینه ببریم.
وی به یکی دیگر از مسائل مهم جامعه‌ی فرهنگی گیلان اشاره کرد و گفت: اگر سرانه‌ی مطالعه‌ی کشور را بررسی کنیم می‌بینیم گلانیها در کشور از وضعیت خوب برخوردارند اما سرانه‌ی فضای مطالعه‌ی گیلان نسبت به کل کشور کم است و در جایگاه ۲۷ و ۲۸ کشور است و به رغم همه‌ی تلاشهایی شده سرانه‌ی فضای مطالعه‌ی گیلان راضی کننده نیست و در دیگر شاخصه‌های مربوط به توسعه‌ی کتابخانه‌ها وضعیت نیز به همین گونه است که این وضعیت اصلاً برای من راضی کننده نیست.
وی با بیان اینکه بهبود شاخصه‌های مطالعه در گیلان نیازمند عزم جدی جمعی و همگانی است اظهار نمود: باید نگاه ویژه‌ی مسوولان استانی نسبت به کتابخانه‌های عمومی استان همراه مجموعه‌ی همکارانمان باشد.
مدیر کل کتابخانه‌های عمومی استان گیلان سپس با اشاره به حضور جوانان در قلیانسراها و امکانات رایگانی که برخی از این مکانها برای جذب جوانان در اختیار آنها می‌گذارند، تصریح کرد: باید امکانات مناسب در کتابخانه‌ها در اختیار جوانان قرار دهیم تا کتابخانه‌ها محل حضور جوانان و نوجوانان و همه‌ی دیگر قشرهای جامعه باشد. اصولاً کتابخانه‌ها بایستی پاتوقهای فرهنگی و مراکز سالم فرهنگی باشند تا هم جوانها را از قلیانسراها به کتابخانه‌ها بکشانیم و هم زنان خانه‌دار و بچه‌های آنها را به حضور در فضای کتابخانه‌یی عادت دهیم.
وی تاکید نمود: من از همینجا به همه‌ی نخبگان گیلان که انسانهایی فکور و اندیشمند هستند؛ اعلام می‌کنم که کتابخانه‌ها را خانه‌های خود بدانند و برای ارتقای آگاهی عمومی از طریق دسترسی آسان به تعاملات فرهنگی سبب شوند تا کتابخانه‌ها به محلی برای حضور نخبگان جامعه‌ی ما بدل گردد نه اینکه فقط به عنوان قراءتخانه در مواقع و فصل امتحانات و کنکور از این مکانها استفاده گردد.
دکتر هادی نوری در ادامه‌ی صحبتهای خود با اشاره به لزوم به روزرسانی و حرکت کتابخانه‌ها به سمت الکترونیکی کردن فعالیت آنها نیز گفت: ۱۰ درصد کتابخانه‌های عمومی گیلان به WIFI مجهز می‌شوند تا بتوانیم کتابخانه‌ها را مکان تجمع جوانان کنیم.
وی در پایان نیز خاطر نشان کرد: کتابداران کتابخانه‌های عمومی فقط کتاب‌آوران صرف نیستند بلکه کتابداران ما سفیران فرهنگی جامعه هستند و ما به دلیل گستردگی فعالیتهایی که کتابداران در شهرها و حتی روستاهای دورافتاده انجام می‌دهند که در برخی روستاها حتی تک کتابدار مشغول به فعالیت است باید از آنها به خاطر برعهده گرفتن این نقش مهم و حساس قدردانی کنیم.
پیش از سخنرانی هادی نوری و به عنوان مدیر کل جدید کتابخانه‌های عمومی استان گیلان معرفی شد و اسماعیل شفاعی معاون اداری – مالی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور هم در سخنانی به تشریح اهداف و سیاستهای هشتگانه‌ی ترسیم شده به وسیله‌ی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور پرداخت و گفت: «کتابخانه‌محوری»، «کتابدارمحوری»، «توجه به ادارات کل استانها و ادارات شهرستانی»، «دسترسی سریع و آسان همکاران به دبیر کل از طریق درگاه الکترونیکی»، «تلاش برای رفع دغدغه‌های معیشتی همکاران«، «پرهیز از آمارسازی» و «پرهیز از به کارهای غیرمرتبط» هشت سیاستی است که به وسیله‌ی دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ابلاغ گردیده و با اجرای آنها نهاد کتابخانه‌های عمومی تلاش می‌کند تا به ترویج کتاب و کتابخوانی در جامعه مبادرت ورزد.
علی پورحسن مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری گیلان نیز در این آیین با بیان اینکه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی تاثیراتی مستقیم در بهبود سطح فرهنگی جامعه دارد؛ گفت: داشتن امکانات و تجهیزات کامل برای ترویج فرهنگ کتابخوانی و مطالعه حق مسلم استان گیلان است چون گیلان مهد فرهنگ کشور محسوب می‌شود و بزرگان و اندیشمندانی صاحبنام را به جهان معرفی کرده که به عنوان نگین درخشان علمی و فرهنگی در دنیا می‌درخشند.
همچنین در آغاز این آیین زهرا بدن‌آرا در سخنانی با قدردانی از حضور همگان در این برنامه با تشکر از دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی استان به خاطر اعتمادی که در یازده ماه سرپرستی وی نموده و همچنین قدردانی از مجموعه‌ی همکارانش در اداره‌ی کل کتابخانه‌های عمومی استان گیلان گفت: قصد ارائه‌ی آمار و گزارش عملکرد ندارم و تنها موضوعی را که می‌خواهم تاکید کنم این است که اگر اتفاقات خوبی در مجموعه‌ی کتابخانه‌های استان گیلان رخ داده قسمتی برنامه‌های مدیران پیشین بوده و قسمتی هم فعالیتی بوده که در تداوم همان کارها انجام شده و همه‌ی این برنامه‌ها با تلاشهای خستگی‌ناپذیر مجموعه‌ی همکارانش در اداره‌ی کل کتابخانه‌های عمومی استان گیلان انجام شده است.
وی همچنین از مجموعه‌ی همکاریها و همدلیهای مسوولان استان با کتابخانه‌های عمومی گیلان تشکر کرد و گفت: ما حتی یک روز را در این اداره‌ی کل به بطالت نگذراندیم.
گفتنی اینکه در آیین تکریم زهرا بدن‌آرا به عنوان سرپرست اداره‌ی کل کتابخانه‌های عمومی استان گیلان و معارفه‌ی دکتر هادی نوری به عنوان مدیر کل جدید کتابخانه‌های عمومی استان که صبح روز چهارشنبه 25 امرداد ماه در «تالار شهید انصاری مجتمع فرهنگی – هنری خاتم‌الانیبای رشت» برگزار شد اسماعیل شفاعی معاون اداری – مالی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مرتضی محمدزاده مدیرکل امور مجلس و استانهای این نهاد، فیروز فاضلی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، علی پورحسن مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری گیلان، محمدحسن عاقل‌منش منتخب شورای پنجم شهر رشت و مدیرعامل انجمن خیرین کتابخانه‌ساز استان گیلان، علیرضا حسنی مدیرعامل سازمان فرهنگی، اجتماعی ورزشی شهرداری کلانشهر رشت، علی خلیلی سرپرست سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان گیلان، شماری دانشگاهیان، دانشجویان، کتابداران کتابخانه‌های عمومی، روسای ادارات کتابخانه‌های عمومی شهرستانها، مسوولان و کارشناسان ستادی اداره‌ی کل کتابخانه‌های عمومی استان، دست‌اندرکاران رسانه‌های استان، هنرمندان ودیگر قشرهای جامعه حضور داشتند.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.