هاتفخبر – دکتر فردین علیخواه جامعهشناس شناختهشده در بارهی وضعیت اینروزهای جامعهی ما میگوید که شاهد شکلگیری شکافی جدید در ایران خواهیم بود. حاکمیت هیچ شناختی از بومیهای دیجیتال ندارد و همهی نسلها در ایران خود را بازنده میدانند.
هاتفخبر – دکتر فردین علیخواه جامعهشناس شناختهشده در بارهی وضعیت اینروزهای جامعهی ما میگوید که شاهد شکلگیری شکافی جدید در ایران خواهیم بود. حاکمیت هیچ شناختی از بومیهای دیجیتال ندارد و همهی نسلها در ایران خود را بازنده میدانند. او اعتقاد دارد که نسل جدید میخواهد خودش قهرمان زندگی خودش باشد. میخواهد نه حاکمیت بلکه خودش زندگینامهی خودش را بنویسد. وی ادامه میدهد: صحبت از نسلی است که اینروزها خیلیها دربارهشان صحبت میکنند. وقتی مطالباتشان را فریاد میزنند، با دهانی باز به آنها نگاه میکنیم. میگویند ما میخواهیم زندگی کنیم، آنطور که میخواهیم. ما آنها را میشناسیم و نمیشناسیم. جوان، شاداب، پرانرژی، پر از رنگ و زندگی، بزرگشده در زمانهی بیمرز اینترنت و گوشیهای هوشمند، پای خواستههایشان ایستادهاند. آنها چطور فکر میکنند؟ چه میخواهند؟ چه ویژگیهایی دارند؟ این محور گفتوگو با فردین علیخواه در روزنامهی شرق بوده است. عضو گروه جامعهشناسی دانشگاه گیلان در گفتوگو با روزنامهی شرق جریان غالب اعتراضات اخیر را دهههشتادیها میداند و معتقد است همه به این نسل یک عذرخواهی بدهکاریم. این نسل بسیار جدی است، مطالباتی دارد و به شکلی جدی به دنبال تحقق آن است.
به نظر علیخواه نگاه این نسل به مرگ و زندگی متفاوت است. آنها نسل بومیان دیجیتال هستند و حکومت هیچ شناخت و نسبتی با این نسل ندارد. آنها میخواهند قهرمان زندگی خودشان باشند و ندیدن و نشنیدن آنها تبعات نگرانکنندهیی برای کشور در بر خواهد داشت. دکتر علیخواه در این گفتوگو در پاسخ به این پرسش که «به نظرتان در این اعتراضات و ناآرامیها نسل خاصی، یعنی دهههشتادیها، نقش بیشتری دارند؟ به نظرتان مطالبات چه نسلی غالب است؟» گفت:بله من موافقم. در این طغیان فراگیر، دهههشتادیها سرآمدند. دهههشتادیها جریان غالباند. اما به مرور شاهد بودیم که نسلهای قبل و بعد هم وارد عرصه شدند. این را بگویم که فعلاً از آن تعریف نسل در مطالعات اجتماعی که حدود 25 سال را در نظر میگیرد، صرفنظر میکنم و بر دههها تکیه میکنم. نکته آن است که جامعهی ایران جامعهی مسائل تلنبارشده و جامعهی مسائل حل نا شده و رها شده است. در ایران دولت مدام از مسائل رد میشود و بعد نفس راحت میکشد و منتظر مسالهی بعدی میماند. سعی نمیکند مسائل را به شکل اقناع عمومی حل کند. نکته دیگری هم وجود دارد. شما مفهومی مثل «نسل سوخته» را در نظر بگیرید. بیایید هم در شبکههای اجتماعی و هم در محاورههای عمومی ایرانیان این اصطلاح را تحلیل محتوا کنید. بهجرئت میتوانم بگویم که اشتراک همهی نسلها در ایران آن است که همه خود را نسلسوخته تلقی میکنند. همه به شکلی خود را بازنده میدانند. متن کامل این گفتوگو را میتوانید در روزنامهی شرق مطالعه کنید.
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.