هاتفخبر – سیدحسین ضیابری سیدین – اوایل انقلاب که موج اعتراضات ضدآمریکایی مجالی به فکر کردن و خلاصی ذهن از آشوبها نمیداد و هر روز دربارهی جنایات نظام استکباری در گوشه و کنار و هر محفل صحبت به میان میآمد، خیلیها میگفتند آمریکا هر ساله هزاران تن گندم مازاد تولید خود را برای تنظیم بازار
هاتفخبر – سیدحسین ضیابری سیدین – اوایل انقلاب که موج اعتراضات ضدآمریکایی مجالی به فکر کردن و خلاصی ذهن از آشوبها نمیداد و هر روز دربارهی جنایات نظام استکباری در گوشه و کنار و هر محفل صحبت به میان میآمد، خیلیها میگفتند آمریکا هر ساله هزاران تن گندم مازاد تولید خود را برای تنظیم بازار گندم به دریا و درون اقیانوس آرام میریزد و جنایت از این بزرگتر که حاضر نیست همین گندم مازاد بر مصرف خود را، به گرسنگان آفریقا بدهد. هرچند تحلیل و درک این موضوع در آن زمان که شور انقلابیگری افزون بود و زمانه زمانهی تحلیل منطقی وقایع به نظر نمیرسید و همچنین در جامعهی ملتهب، احساسات بیشتر بر عقلانیت حاکم بود، بسیار دشوار مینموده که از ماهیت آنچه که در سیاستهای کلان نظام سرمایهداری میگذشته، درکی منطقی با شرایط روز حاصل آید اما امروز که از آن شرایط پرالتهاب فاصله گرفتهایم و میتوانیم قدری به سیاستهای داخلی خود نیز توجه کنیم، شاید دیگر اشکالی که در آن ماجرا میدیدیم، برای ما رفع شده باشد که در موارد مشابهی داخلی سکوت میکنیم و یا شاید همچنان نگران آن وضعیت هستیم و به روی خودمان نمیآوریم! امسال خبری تقریباً مشابهی همان خبر سالهای اوایل انقلاب در رسانههای داخلی شاید سبب مروری بر این خاطرهی قدیمیو بازخوانی آن باشد.
خبر ساده بود رئیس اتحادیهی بارفروشان گفته که برای تامین میوهی شب عید یکصد هزار تن پرتقال در انبارها دپو شده بود که بیش از ۳۰ درصد پرتقالهای انبارها، هماکنون خراب و فاسد شدهاند. رئیس اتحادیهی بارفروشان علت این موضوع را توضیح میدهد که «سیب و پرتقال تنظیم بازار با قیمت بالاتر بین مردم عرضه شد و مازاد آن روی دست دولت ماند.» به همین سادگی! یعنی ترجیح داده شد پرتقالها با قیمتهای گران به مردمی که گرفتار امرار معاش هستند و در شب عید تقاضا برای میوه افزایش مییابد، فروخته شود و مازاد بر نیاز جامعه هم در انبارها فاسد شود، تا اینکه میوه ارزانتر به دست مردم برسد! گذشته از اینکه چنین سرنوشتی سالهای پیش برای پیاز و سیبزمینی هم رقم خورده است، پرسشی که حالا ذهن بسیاری از مردم را به خود معطوف داشته، این است که اگر آمریکا گندم را در دریا ریخته موجوداتی در دریا بودهاند که از آن گندمها سود میبردند، از میوههای گندیدهی ما چه موجوداتی بهره میبرند؟! گزارش «تجارتنیوز» هم در آستانهی عید نوروز حاکی است که هزاران تن سیب و پرتقال به عنوان تنظیم بازار انبار شده بود اما این محموله با قیمت بیشتر از بازار عرضه شد و به همین دلیل مقادیر بسیاری از آنها به فروش نرفت. همزمان با این رخداد صادرات را هم ممنوع کردند و حالا دبیر اتحادیهی فروشندگان میوه گفته که اگر این میوهها تا یکماه بعد مصرف نشود، باید دور ریخته شوند! مصطفی دارایینژاد رئیس اتحادیهی بارفروشان تهران هم از فاسد شدن هزاران تن پرتقال و سیب خبر داده و گفته است: پرتقال و سیب دیگر مشتری ندارند و بهای هر کیلوگرم پرتقال بین پنج تا هفت هزار تومان کاهش داشته اما تاریخ مصرف پرتقال تا پایان فروردین ماه بود و کسانی که هنوز پرتقال در انبار خود دارند، اکثر بارشان فاسد شده است. شاید هماکنون به آنچه که بر ما گذشته بهتر و راحتتر از گذشته بتوان نقد و تحلیل کرد.
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.