هاتفخبر – تازههای کتاب در ایران – نسرین پورهمرنگ – بیپرده: درک زبان و جنسیت /آلیسون جولی/ ترجمهی ملیحه مغازهای/ 257 صفحه/ انتشارات قصیده سرا
در کتاب «بیپرده: درک زبان و جنسیت» مولفباکنار نهادن متغیرهایی مانند سن، طبقه اجتماعی، پشتوانه مذهبی، قومی یا هویتهای نژادی، به زمینههایی میپردازد که در آن نقش جنسیت رفتار ما را تعیین میکند. نویسنده در زمینه های مورد نظرش از جمله مدرسه، خانواده، محل کار، رسانه و مذهب، به رابطهی زبان و جنسیت میپردازد تا نقش این رابطه را در زمینههای مورد نظر بر رفتار افراد مورد بررسی قرار دهد. به گفتهی جولی نوع گفتار، لحن، اصطلاحات و کلمات و حتی حرکات سخنران میتواند در شنونده تأثیرگذار باشد. سخنران مورد نظر نویسنده، لزوما کسانی نیستند که بر صفحهی نمایش مونیتورها و تلویزیونها ظاهر می شوند. از اعضای خانواده گرفته تا معلمان و اولیای مدرسه و دانشگاه و محل کار بر شکلگیری ابعاد اجتماعی جنسیت تاثیرگذار هستند. مفاهیم اجتماعی جنسیت بر رفتار افراد تاثیر میگذارد تا آنها بتوانند مقبول جامعه واقع شوند. سرپیچی از این مفاهیم بر روند جامعهپذیری افراد تاثیر منفی برجای میگذارد.
روند برساخت چنین مفاهیمی بدون تردید متاثر از آن دسته بنمایههای فرهنگی است که از جامعهیی به جامعهی دیگر متفاوت است. مثالهایی که نویسنده از آنها برای تایید نظراتش استفاده کرده، نمونههای در دسترس کشورهای اروپایی بوده است، اگرچه چشماندازهای فکری نویسنده میتواند برای خوانندهی فارسیزبان نیز ملموس باشد. در ترجمهی کتاب، اگرچه مترجم کوشیده که امانتدار متن اصلی باشد، اما بخشهای کوچکی از کتاب بنا به ملاحظاتی حذف شده است. مترجم برخی مفاهیم را در پاورقی توضیح داده است و منابع را نیز در پایان به طور کامل درج کرده است. آلیسون جولی؛ نویسندهی کتاب برای ترجمهی فارسی آن مقدمهیی نوشته است، در بخشی از این مقدمه چنین میخوانیم: «این کتاب از سال انتشار آن، یعنی 2018 با استقبال بسیاری روبرو شده است. بخشی از این استقبال به علت علاقه و اشتیاق مردم به موضوعاتی حول محور جنس فیزیکی و جنسیت ساخته و پرداخته جامعه است. کیستی ما و چگونگی ارتباط کسانی که در اطراف ما هستند در مرکز زندگی ما قرار دارد. نزدیکترین روابط ما عمیقاً با جنسیت گره خورده است: چگونه رفتار میکنیم، چگونه درک میکنیم و چگونه با دیگران به توافق میرسیم. این کتاب بدون در نظر گرفتن سن، طبقه اجتماعی، پشتوانه مذهبی، قومی یا هویتهای نژادی به زمینههایی میپردازد که در آن نقش جنسیت رفتار ما را تعیین میکند و با جهان خارج از خود ارتباط برقرار میکند. جنسیت محل تلاقی همه ابعاد ما است. ازاینرو، ضرورتاً درباره چگونگی تأثیر جنسیت بر زندگی و محیط اطرافمان کنجکاو هستیم. قدرت خاص قومی، مذهبی و هویتهای طبقه اجتماعی چه در غرب و چه در ایران با جنسیت بهصورت پیچیدهای گرهخورده است. دو فصل اول این کتاب جنسیت و زبانشناسی را مطرح میکند و چگونگی استفاده از زبان را آشکار میسازد و نشان میدهد چگونه زبان ما را به بسیاری از نقشهای مختلف در طول زندگیمان سوق میدهد. فصلهای دیگر به بررسی رسانه، مدرسه، مذهب، محل کار و روابط فردی میپردازد. امیدوارم روشنبینی لازم را در این نوشته بیابید تا شاید به شما کمک کند به درک نقشی که جنسیت در محدود کردن درکتان از خود در جهان وجود دارد، نائل شوید. همچنین به راههایی بیندیشید که زبان شما میتواند نقشهای تحمیل شده یا تعلیم داده شده را متوقف کند و راههای خلاق و اصیل را بگشاید.»
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.