هاتفخبر- حالا که دیگر خوشههای برنج در بسیاری از مزارع گیلان به گل نشستهاند و حاصل زحمات چندین و چندماههی کشاورزان گیلانی در مقابل چشمانشان خروار خروار برروی هم خوابید و در گل و لای فرو رفت، اشعههای طلایی خورشید به شدت هرچه تمامتر این روزها تابیدن گرفته است، چه فایده که آب از جوی رفته را نمیتوان به جوی بازگرداند.
هاتفخبر- حالا که دیگر خوشههای برنج در بسیاری از مزارع گیلان به گل نشستهاند و حاصل زحمات چندین و چندماههی کشاورزان گیلانی در مقابل چشمانشان خروار خروار برروی هم خوابید و در گل و لای فرو رفت، اشعههای طلایی خورشید به شدت هرچه تمامتر این روزها تابیدن گرفته است، چه فایده که آب از جوی رفته را نمیتوان به جوی بازگرداند. در واپسین روزهای تابستان امسال؛ درست زمانی که شالیکاران زحمتکش میبایست حاصل چندین ماه زحمت خود را درو میکردند. آسمان سر ناسازگاری گذاشت و روزهای متوالی باریدن گرفت تا کمر ساقههای برنج روز به روز بیشتر خم شود و در گل و لای فرو رود. حالا شالیکاران بینوا ماندهاند با زمینهای باتلاقی شدهی شالیزار و خوشههای در گل فرو رفته و دهها درد و رنجی که این بارش نابهنگام به همراه آورده است و همهی دردهای گذشته را صدچندان برجسته کرده است. از نبود امکانات و ماشینهای مکانیزاسیون و گرانی دستمزد کارگر و بیرحمی دلالان و ثابت ماندن قیمت خرید محصول و دهها نگرانی دیگر. امسال از همان ابتدا با سختی شروع شد؛ سختی مصیبت کرونا که کار کردن در مزارع را نیز با دشواریهای بیشتری همراه میساخت. اما این رنجها و دشواریها برجان آن دسته از کشاورزان نشستند که نتوانستند محصول خود را به موقع درو کنند و اینک متحمل خسارتهای فراوان شدهاند. میزان خسارت و ضرر و زیانها برای آن دسته از کشاورزان نیز که زمینهایی در متراژ کوچک دارند بیشتر بوده است چرا که استفاده از ماشینهای مکانیزه برای کاشت و برداشت برایشان مقرون به صرفه نبوده است.
گیلان بهترین تولید کنندهی برنج در کشور استان گیلان در کنار استان مازندران از اصلیترین تولیدکنندگان برنج در کشور هستند، اما کیفیت ارقام برنج تولیدی در گیلان، محصول آن را بسیار متمایز میکند. عطر و طعم برنج گیلان آن را از محصول سایر نقاط ایران کاملا ممتاز میسازد و به نظر نمیرسد حتی بتوان رقیبی برای این برنجهای خوش عطر و طعم در سایر کشورها جست و جو کرد. مسعود الماسی سرپرست سازمان جهاد کشاورزی گیلان دربارهی میزان برنج تولیدی در گیلان میگوید: برنج مصرفی بیش از ۲۰ میلیون نفر در کشور توسط شالیکاران استان گیلان تولید می شود. و در سال زراعی جاری بیش از ۲۳۸ هزار هکتار از اراضی استان گیلان به زیر کشت برنج رفت که این میزان معادل ۲۱۴ هزار هکتار از اراضی این استان میشود. اما چه میزان از این اراضی کشت شده از مواهب مکانیزاسیون بهرهمند میشوند؟ به گفتهی الماسی ۶۷درصد از نشاکاری با استفاده از ماشین آلات انجام شدند و ۱۶۰هزار هکتار از اراضی نیز به صورت مکانیزه برداشت شدند که این میزان معادل ۶۰ درصد از اراضی شالیزاری گیلان است و تاکنون در ۹۰ درصد از شالیزارهای گیلان کار برداشت برنج به پایان رسیده است. وی با بیان اینکه بارش باران و سرمای هوای در ابتدای فصل زراعی و همچنین بارشهای اخیر سبب شده تا در مقایسه با سال گذشته در زمینه کاشت و برداشت عقب باشیم، افزود: سال گذشته در این تاریخ ۹۷ درصد شالیزارهای گیلان برداشت شده بود. مهندس الماسی همچنین به موضوع بارشهای اخیر و خسارت به شالیزارهای گیلان نیز اشاره و اظهار کرد: بیش از ۱۴۰ هزار هکتار از اراضی شالیزاری استان گیلان در بارشهای اخیر دچار خسارت، ورس و خوابیدگی شدهاند.
باید به یاری شالیکاران شتافت شرایط رنج آور امسال از بحرانهای فلج کنندهی اقتصادی گرفته تا مصیبت کرونا و اینک نیز ورس و خوابیدگی برنجها و خسارتهایی که به شالیزارها وارد شد، ضرورت و وجوب حمایت از قشر زحمتکش کشاورزان شالیکار را گوشزد میکند. آیت الله رسول فلاحتی، نماینده ولی فقیه در گیلان، به سوءاستفاده دلالان برنج از شالیکاران در فصل برداشت محصول اشاره کرد و میگوید: از دولتمردان می خواهیم در ماه های آینده و حداقل در سه ماه پاییز از واردات برنج خودداری کنند. امام جمعه رشت، بیشتر شالیکاران گیلانی را تک محصولی عنوان کرد و اضافه میکند: محصول عمده کشاورزان در استان برنج است و محصولات دیگری ندارند تا بتوانند امور زندگی خود را با آن بگذرانند. نماینده ولی فقیه در گیلان، با بیان اینکه کشاورزی گیلان نظام پایداری ندارد، افزود: شالیکاران هنگام نشای برنج با کمبود آب کشاورزی مواجه هستند و در زمان برداشت محصول، باران های موسمی موجب خواباندن خوشه های برنج می شود. وی به سختی ها و هزینه های بالای برداشت دستی محصول برنج اشاره کرد و یادآور شد: کمباین به دلیل خوابیدن خوشه ها نمی تواند در شالیزارها فعالیت داشته باشد و روش برداشت دستی هزینه های بسیاری به کشاورزان تحمیل می کند. آیت الله فلاحتی، از دولتمردان خواست همانگونه که نمایندگان مردم در مجلس مطرح کردند، در ماه های آینده و حداقل در سه ماه پاییز از واردات برنج خودداری کنند و گفت: اگر برنج وارد کردید حداقل به بازار عرضه نشود تا کشاورزان بتوانند محصول خود را به آسانی در بازار بفروشند. وی شالیکاران را دارای مشکلات بسیار در تولید محصول برنج دانست و اظهار کرد: آمدیم از نزدیک مشکلات شالیکاران را ببینیم و این دردها را به مسئولان مربوطه انتقال دهیم. به نظر نمیرسد در زمینهی مشکلات کشاورزان شالیکار، موضوع پنهانی برای مسئولان وجود داشته باشد، آنچه مطالبه میشود همت عالی مسئولان است و دیگر هیچ!!
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.