هاتفخبر – برای نخستین بار پس از هزاران سال، ذخیرهی یخ و برف «یخچال طبیعی درفک» که نیاز آبی تابستان گلهداران این منطقه را تامین میکرد، به پایان رسید.
هاتفخبر – برای نخستین بار پس از هزاران سال، ذخیرهی یخ و برف «یخچال طبیعی درفک» که نیاز آبی تابستان گلهداران این منطقه را تامین میکرد، به پایان رسید. یخچال طبیعی کاسه درفک در قلهی زیبای دو هزار و ۷۰۰ متری «درفک» قرار دارد و با توجه به اینکه تا ۱۵ کیلومتری مناطق پایین دست آن چشمه و آب یافت نمیشود، تابستانها تامینکنندهی نیاز آبی گلهداران و دامداران این منطقه محسوب میشد. این یخچال طبیعی بر اثر تنشهای گرمایی و انسانی در تابستان امسال به پایان راه خود رسید و در این بین حیرت و تعجب گلهداران را برانگیخت. «اثر طبیعی ملی یخچال درفک» که در سال اخیر پس از «گل سوسن چلچراغ داماش»، «سرو کهنسال هرزویل» و «چشمه دمکش» به عنوان چهارمین اثر طبیعی ملی گیلان به ثبت رسیده است و از نمونههای کمیاب یخچالهای طبیعی کشور به شمار میرود، همواره در طول سال پوشیده از برف و یخ بود و این یخ از این زمستان به زمستان دیگر وصل میشد. کوچنشینان درفک خشک شدن یخچال طبیعی درفک را بیسابقه میدانند و آن را به ورود بیرویه و کنترل نشدهی گردشگران و مسافران به دهنهی غار مرتبط میکنند و برخی از کارشناسان نیز آن را در راستای افزایش گرمایش جوی کرهی زمین در سالهای اخیر ارزیابی مینمایند. یخچال طبیعی در این منطقه یکی از جاذبههای طبیعی گردشگری استان گیلان به شمار میرود که سالانه کوهنوردان بسیاری از سراسر کشور و گروههای آفرودی به ویژه از شهرستانهای لاهیجان و سیاهکل، دیدن این یخچال را مقصد گردشگری خود قرار میدهند.
برخی از کارشناسان و پژوهشگران سابقهی شیوهی زندگی شبانی و سنگ و چوب به کار رفته در مصالح ساختمانی سکونتگاههای دامداران کاسه درفک را به دوران حکومت مادها میرسانند که هنوز به صورت سنتی حفظ شده است. کیانوش ضیایی عضو شورای اسلامی روستای «پلنگ دره» و یکی از دامداران کاسه درفک به «ایرنا» در این باره گفت: در فصل تابستان۳۰ خانوار گلهدار در کاسه درفک ساکن میشوند و این گلهداران در قرون متمادی آب آشامیدنی مورد نیاز خود و بخشی از دامهایشان را با برداشت برف و یخ از یخچال طبیعی غار درفک و ۹۰ درصد آب مورد نیاز گلههای خود را از استخرهای خاکی پر شده از طریق نزولات جوی تامین میکنند. وی افزود: امسال به دلیل بارندگیهای مناسب استخرهای خاکی مشکل آبی ندارند اما تمام شدن برف و یخ یخچال طبیعی آن بیسابقه بوده و مشکلاتی برای ساکنان ایجاد کرده است. وی اظهار کرد: هماکنون آب آشامیدنی و آب مورد نیاز بخشی از دامها از طریق وانت نیسان از فاصلهی ۴۰ کیلومتری دامنههای پاییندست و با تانکرهای ۱۲۰۰ لیتری نصب شده روی نیسان تامین میشود و اما گوسفندان از آب چهاراستخر خاکی قدیمی استفاده میکنند. وی یادآور شد: به دلیل وضعیت نامناسب جادهی مسیر دو ساعت طول میکشد تا آب از منطقهی رحمتآباد با خودروی نیسان به این محل حمل شود و این کار هزینهی بسیاری بر ساکنان تحمیل میکند. ضیایی با اشاره به اینکه هر روز یک خانوار به یک نیسان آب نیاز دارد و این کار هزینهی بسیاری بر دامداران تحمیل میکند، ادامه داد: تا ۱۵ کیلومتری مسیر جادهی درفک هیچ چشمه و آبی وجود ندارد اما میتوان با بازسازی چشمهها در این فاصله و با ساخت و یا نصب منبع امکان برداشت آب را فراهم کرد و فاصلهی حمل آب را کوتاهتر نمود که این کار نیازمند همکاری مسوولان شهرستان رودبار است و تاکنون هم در این باره همکاری نکردهاند. وی خاطر نشان کرد:۳۰ دامدار از چهار روستای پلنگدره، دفراز، راجعون و استخرگاه رحمتآباد هر سال برای چرای دامهای خود از خرداد ماه به کاسه درفک کوچ میکنند و در شهریور ماه گلههای خود را به دامنههای پایین دست انتقال میدهند. ضیایی گفت: هماکنون هشت گلهدار با حدود هشت هزار راس گوسفند تابستان در کاسه درفک ساکن میشوند و دامداران با حدود شش هزار راس گوسفند این منطقه نیز به دلیل این مشکلات از آمدن به کاسه درفک خودداری میکنند. یک پژوهشگر حفاظت محیط زیست کوهستان نیز در این باره به «ایرنا» گفت: یکی از دلایل آب شدن یخهای یخچال طبیعی کاسه درفک تنشهای انسانی و طبیعی سالهای اخیر و پدیدهی تغییر آب و هوایی میتواند باشد که با کاهش بارش برف موجب وقوع چنین پدیدههایی شده است که علاوه بر یخچال طبیعی درفک خشک شدن آبشار یخی قلهی دماوند نیز در سال گذشته یکی از نمونههای آن است.
نیما فرید مجتهدی افزود: باید به گونهیی برنامهریزی شود که مسافران بر اساس توان زیستمحیطی هر منطقه وارد آن منطقه شوند و از ورود بار اضافی به محیط حساس جلوگری شود. به گفتهی وی کاسه درفک آبریز بسیاری از چشمههای پاییندست از جمله حوضهی آبریز سد شهربیجار(آیت الله بهجت )است که به عنوان تامین کنندهی آب آشامیدنی و سالم بیش از دو میلیون گیلانی به شمار میآید و از حساسیتی ویژه برخوردار است. وی جادهی محور اربوناو به درفک که در دههی ۸۰ ساخته شده است را یکی از معضلات این یخچال و اثر طبیعی ملی دانست و بر کنترل گردشگران به این منطقه تاکید کرد. گفتنی است قله درفک از نظر تقسیمات کشوری در محدودهی جغرافیایی شهرستان رودبار قرار دارد و کاسه معروف این قله یکی از جاذبههای گردشگری کشور و ایدهآلهای کوهنوردی محسوب میشود، شمال و شمال غربی این قله نیز از جمله بر شهرهای رستمآباد، رشت، لاهیجان، سیاهکل، آستانهی اشرفیه، سنگر و دره سفیدرود مشرف است و چشماندازهای زیبایی از جلگه و جنگلهای انبوه سیاهکل و رودبار در معرض دید قرار میدهد. «درفک» نام قلهیی در استان گیلان و در رشتهکوه البرز مرکزی است. قلهی «درفک» پرترددترین قلهی این منطقه در غرب رشته کوههای البرز مرکزی در ۲۷ کیلومتری شمال شرقی شهرستان رودبار و بخش رحمتآباد و بلوکات، دهستان دشتویل در منطقهی جنگلی سیاهکل واقع شده است. روی قلهی کاسهیی شکل درفک و در سمت شمال آن دیواره با بیش از ۵۰۰ متر ارتفاع قرار دارد و چند دهنه غار در کاسه قله از دیگر ویژگیهای منحصر به فرد آن است. نام قلهی درفک دارای روایتهایی مختلف است. روایتی از دالفَک (دٌلفَک) آمده که در زبان تاتی، «دال» نام پرندهیی است از خانوادهی عقاب و فَک به معنی آشیان و آشیانه. بنا بر این «دالفک» یعنی آشیانهی عقاب. اما بر اساس روایتی دیگر، نام «درفک» از قوم «دربیک» آمده که تیرهیی از ساکنان حوالی دریای کاسپی بودهاند. قلهی «درفک» در ارتفاع دو هزار و ۷۳۳ متری البرزغربی در کوههای گیلان قرار دارد و از چند مسیر میتوان به این قله صعود کرد. مسیر ۱(جبههی شرقی) سیاهکل – دیلمان – شاهشهیدان – اربناب – قلهی درفک مسیر۲(جبههی غربی) مسیر غربی با توجه به روستای پای صعود به دو مسیر زیر تقسیم میشود. رستمآباد، توتکابن، شیرکوه، لارنه، جیرونی، درفک رستمآباد، توتکابن، راجعون، جیرونی، درفک کاسهی درفک محل ییلاق دامدارانی است که در تابستان از روستاها و جنگلهای دمکرده به این قلّه کوچ میکنند. در کاسهی درفک یک غار وجود دارد که ییلاقنشینان منطقه در تابستان از یخهای آن به عنوان منبع آب استفاده میکنند. از نقاط دیدنی این کوه، یخچال درفک(کاسه قله) است که در این قسمت دامداران کلبههای بسیاری ایجاد کردهاند و در فصلهای بهار و تابستان مورد استفاده آنها قرار میگیرد و در گوشهیی دیگر از کاسه درفک نمادی زیبا و عمیق واقع شده است که به جهت ذخیره شدن برف زمستانی درون آن (به سبب شکل خاص دهانه) و تبدیل آنها به یخ زیبایی خاص را در غار تشکیل میدهد و لازم است ذکر شود که به دلیل شیب زیاد غار، پیمایش درون غار مشکل است.
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.