هاتفخبر – در انتخاب هر شهردار معمولاً اعضای شورای شهر با چند چالش عمده و اساسی روبهرو میشوند که فرآیند انتخاب شهردار را سخت و پیچیده میکند. از یکسو اعضای شورا بایستی با توجه به ضوابط و شرایط یک شهردار انتخاب کنند که هماهنگ با آنها بتواند سیاستهای ترسیم شده برای توسعهی شهر را پیش ببرد و از دیگر سو بایستی تلاش کنند این شهردار بتواند نظر مردم و مسوولان را هم جلب کند.
اما گذشته از نوع تعامل شهردار با اعضای شورای شهر، مردم و مسوولان چند چالش اساسی پیش روی اعضای شورا در این انتخاب وجود دارد:
۱) شهردار بومی باشد یا غیربومی؟
یکی از مواردی که همواره در انتخاب شهردار مطرح میشودبومی یا غیربومی بودن آن است که هر کدام برای خود طرفدارانی دارد که دلایلی را برای نوع نگاه خود بیان میکنند. شاید اصلیترین دلیل بومیگرایان آشنایی شهردار بومی با شهر خود و نوع نگاه شهردار بومی به مسائل و مشکلات شهری و اصلیترین دلیل غیربومیگرایان به متخصص بودن فرد غیربومی اشاره داشته باشد که ممکن است فرد غیربومی ویژهیی را بتوان یافت که متخصص، کارشناس و اهل فن باشد و ارتباطات کشوری نیز داشته باشد.
برای تعدیل این دو دیدگاه میگویند فرد متخصص بومی ارجحیت دارد که چندان بیمورد هم نیست.
۲) شهردار متخصص باشد یا متعهد؟
این نگاه از ابتدای انقلاب در هر انتخاب مطرح بوده و همچنان هم هست. برخیها تخصص را بر تعهد و برخی دیگر تعهد را بر تخصص ارحج میدانند. فارغ از اینکه کدام دیدگاه را بپسندیم باید این نکته را از نظر دور نداریم که اگر فردی تخصص کافی برای سمت شهرداری رشت را نداشته باشد و جرات کند خود را برای تصدی این پست کاندیدا نماید، عین بیمسوولیتی و بیتعهدی عمل کرده است.
۳) شهردار از بدنهی شهرداری باشد یا خارج از آن؟
همواره در انتخاب شهردار جدید اعضای شورای شهر با این مساله روبهرو بودهاند که اگر شهردار جدید از بدنهی شهرداری باشد، بهتر میتواند مسائل و مشکلات شهر و شهرداری را درک کند و با آگاهی از تخصص و توانایی کارکنان شهرداری میتواند حداکثر بهره را از نیروهای موجود ببرد و همچنین امکانات موجود را به بخشهای مرتبط سوق دهد.
به نظر میرسد اگر فردی را بتوان پیدا کرد که در زمینهی مسائل شهری صاحبنظر باشد و از بدنهی شهرداری هم باشد، خیلی از مسیر راه را میتوانیم زودتر طی کنیم.
۴) شهردار همگام با اعضای شورا باشد و یا نگاهی مستقل داشته باشد؟
بدیهی است که عقل سلیم حکم میکند اعضای شورا بتوانند فردی را برای سمت شهرداری برگزینند که با آنها هماهنگتر بوده و بهتر بتواند در تعامل و همکاری با آنها کارها را به پیش ببرد. هر چند فرد مستقل شاید بتواند موفق باشد اما در درازمدت با اعضای شورا بیشک با مشکل بر میخورد و کار به اختلافنظر، درگیری و در نهایت استیضاح و یا برکناری میکشد.
نتیجه:
شهر رشت پس از انتخاب یک شهردار بومی که در میانهی راه، شهر رشت را تنها گذاشت و رفت و سه انتخاب ناموفق که به وسیلهی وزارت کشور رد شد، همینک مدتها است از نداشتن شهردار رنج میبرد. نبود شهردار برای کلانشهر رشت صدای بسیاری از مسوولان را هم در آورده و اعضای شورای شهر را در فشاری مضاعف قرار داده است.
به نظر میرسد در نخستین فرصت ممکن اعضای شورای شهر رشت بایستی بین گزینههایی که مطرح هستند و افردی که مطرح نیستند، یک انتخاب تاریخی انجام دهند تا در دو سال و اندی باقی مانده از عمر شورا، دستکم به تغییر شهردار دست نزنند. فردی که هم بومی باشد، هم متخصص باشد، هم از بدنهی شهرداری باشد و هم بیشترین تعامل را با شورای شهر بتواند درپیشبرد اهداف شهر دنبال کند، شاید کمتر بتوان یافت اما مهندس جوان شهرمان مهندس علی بهارمست واجد همهی شرایط یک شهردار خوب و کارکشته است. از بدنهی شهرداری است و ارتباطات خوب و منطقی با کارکنان شهرداری رشت دارد، تخصص خود را در زمینهی امور مختلف شهری به خوبی در پست معاونت شهرداری رشت و همچنین چندین بار سرپرستی شهرداری نشان داده است، بومی است و تعاملی سازنده و خوب با همهی اعضای شورا دارد.
نباید برای رسیدن به نتیجه تنها دوردستها را بنگریم. گاهی راه حل پیش رویمان است.
سالها دل طلب جام جم از ما میکرد/ وانچه خود داشت ز بیگانه تمنا میکرد
مهندس بهارمست گزینهیی خوب برای شهرداری رشت است که هم اعضای شورا و هم خود وی باید به این نتیجهی مهم برسند.
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.