هاتفخبر – دولت در حالی نسبت به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات گوشت اقدام کرد که پیش از این مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی تاکید کرده بود حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات گوشت تاثیر نیم درصدی بر بازار گوشت خواهد داشت.
منتظر گرانی گوشت باشیم یا ارزانی؟ دبیر ستاد تنظیم بازار اعلام کرده است با توجه به ثبات ایجاد شده در بازار گوشت، امکان واردات گوشت با ارز نیمایی فراهم است.کلامی، مدیرکل دفتر برنامهریزی تأمین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز هدف هیأت وزیران از مصوبه واردات گوشت قرمز با ارز نیمایی را کمک به افزایش تولید داخل دانست و حذف رانت و دلالی را نتیجه یکسان سازی نرخ عرضه گوشت قرمز عنوان کرد.محمدرضا کلامی با اشاره به واردات گوشت قرمز با ارز نیمایی، گفت: هدف این مصوبه هیأت وزیران، جلوگیری از کاهش تولید گوشت قرمز در داخل کشور و ایجاد انگیزه برای افزایش تولید از سوی تولیدکنندگان سنتی و صنعتی دام بود که رانت ناشی از اختلاف قیمت گوشت را از بین میبرد.
ارز ۴۲۰۰ تومانی از کجا آمد؟ پس از آشکار شدن پس لرزه های ارز در دیگر بازارها، دولت نسبت به اعلام ارز تک نرخی اقدام کرد و قوانین سختگیرانه ای را بر معاملات ارزی وضع نمود. ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات تخصیص یافت و کم کم با افزایش شدید قیمت ها در بازار مطالبه عمومی اعلام اسامی واردکنندگانی بود که با ارز ۴۲۰۰ تومانی کالا وارد می کردند اما با قیمتهایی بسیار بالاتر، در حقیقت با قیمت ارز آزاد در بازار نسبت به فروش کالایشان اقدام می نمودند.توقف واردات کالا با ارز ۴۲۰۰ تومانی و تخصیص این ارز تنها به کالاهای اساسی که با هدف حمایت از معیشت مردم در دستور کار قرار گرفت نیز نتوانست ردرعمل خواسته دولت را محقق نماید.
واردات گوشت با ارز نیمایی این چنین شد که اقتصاد ایران برای چندمین بار هم چوب خورد و هم پیاز. در حقیقت هم نسبت به تامین ارز ارزان قیمت برای تامین کالا اقدام شد و در نتیجه رانتی عظیم توزیع شد و هم افزایش قیمت جیب مصرف کننده را آزرد. در این میان رشد شدید دلالی نیز وضعیت را بغرنج تر از قبل نمود.
گوشت گران میشود؟ گوشت یکی از اقلامی بودکه طعم تلخ بحران را در سال ۱۳۹۷ در کام داشت. رشد شدید قیمت ها در بازار سبب شد گوشت صد هزار تومانی به عبارتی ویژه در اقتصاد سیاسی ایران بدل شود. صف های طویل اما توسط مصرف کنندگان داخلی ایجاد نمی شود و دلالان در اینجا نیز جا خوش کرده بودند.مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی پیش از این در گزارشی تاکید کرده بود: دلیل پیامدهای منفی سیاست ارز ترجیحی و عدم کارایی آن در تحقق اهداف، همزمان با مقابله جدی با فساد و کنترل فرایندهای تخصیص ارز و واردات از طریق تکمیل سامانههای مختلف مدیریتی، ارز ترجیحی (حداقل در مواردی که امکان کنترل کامل فرایند واردات یا تولید تا مرحله مصرف نهایی وجود ندارد) حذف شده و واردات کالاها با نرخ سامانه نیما صورت گیرد. برآورد صورت گرفته از سوی این مرکز در مقطع آذر ۹۷ نسبت به آذر ۹۶ نشان می دهد هزینه اختصاص ارز ترجیحی به واردات گوشت گرم و مواد واسطه ای تولید گوشت، حدود ۹,۱۰۰ میلیارد تومان است، در حالی که این میزان هزینه، حداکثر ۰.۵ درصد بر نرخ تورم اثرگذار خواهد بود. به بیان دیگر برای عدم رشد نرخ تورم به میزان ۰.۵ درصد ناشی حذف نرخ ارز ترجیحی گوشت گرم و مواد واسطهای تولید گوشت، حدود ۹,۱۰۰ میلیارد تومان از درآمد ارزی خود صرفنظر نماید.به این ترتیب با نیمایی شدن ارز واردات گوشت، پیش بینی می شود تحت تاثیر جو روانی ناشی از تغییر ارز مبنا، بازار با افزایش قیمت در کوتاه مدت و افزایش واردات و تعادل در قیمت ها در میان مدت مواجه باشد.
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.