کد خبر : 18312
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۷ - ۷:۲۳

منتظر دیدار «روحانی» و «ترامپ» نباشید!/ سیاست تقابلی با سیاست تعاملی همزمان پیش نمی‌رود

منتظر دیدار «روحانی» و «ترامپ» نباشید!/ سیاست تقابلی با سیاست تعاملی همزمان پیش نمی‌رود

هاتف‌خبر- مجید تخت‌روانچی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور درباره‌ی احتمال دیدار روحانی و ترامپ در نیویورک گفت: منتظر دیدار روحانی و ترامپ نباشید.

   هاتف‌خبر- مجید تخت‌روانچی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور درباره‌ی احتمال دیدار روحانی و ترامپ در نیویورک گفت: منتظر دیدار روحانی و ترامپ نباشید.
به گزارش «هاتف‌خبر» بخشی از گفت‌وگوی «ایسنا» با تخت‌روانچی در این زمینه را بخوانید:

پرسش: شما به‌عنوان معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهوری احتمال مذاکره با آمریکا را با توجه به سخنان آقای روحانی در گفت‌وگوی تلویزیونی اخیرشان که در آن، انجام مذاکره را به پرداخت غرامت ۶۰ سال دخالت آمریکا در امور ایران و نیز صادق ‌بودن آمریکاییها موکول کردند، تا چه اندازه شدنی می‌دانید؟
تخت‌روانچی: آقای ترامپ در صحبتی که درباره‌ی مذاکره با ایران کرده است، جدی نیست. اگر جدی بود سه ماه پیش زیر توافقی که دولت کشور خودش آن را امضا کرده بود، نمی‌زد. درست است که دولتها عوض می‌شوند اما نمی‌شود که با تغییر هر دولت، سیاستهای یک کشور نیز عوض شود؛ در این صورت سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.
فرض کنید آمریکا با کشوری دیگر به توافقی رسید، دو سال دیگر یا شش سال دیگر که آقای ترامپ کنار برود، دولتی از یکی از دو جناح آمریکا بر سر کار بیاید و بگوید این قرارداد را قبول ندارد؛ آیا درست است؟ نمی‌شود آمریکا بگوید برجام را بر هم بزند و بعد بخواهد با ایران مذاکره کند.


نمی‌شود که آمریکاییها بیایند در میدان، طرفشان را به یک گوشه‌یی هل دهند و بعد بگویند حالا بیایید باهم صحبت کنیم. این کارها از دید ما نشانه‌ی جدی‌نبودن آمریکاییها است. حرف ما به آنان این است که شما بازی را به هم زده‌اید؛ وگر نه به قول آقای روحانی ما نه‌تنها یکبار که چند دور با نماینده‌ی آقای ترامپ در مذاکرات برجام صحبت کردیم.
یکبار آقای ظریف، تیلرسون و بقیه‌ی نمایندگان جلسه‌یی برگزار کردند، پس از آن هم چندین جلسه‌ی کمیسیون مشترک برگزار شد که نمایندگان دولت آقای ترامپ در آن جلسات حضور داشتند، بنا بر این ایشان موضوع جدیدی را مطرح نکردند فقط ژستی که می‌گیرند به نظر برسد که این آقا صداقت و رویکرد جدیدی دارد، که به نظر من نه رویکرد جدیدی است و نه صداقتی در کار است.
همچنین آقای روحانی گفتند که بیایید در باره‌ی مشکلات مذاکره کنیم و خسارتهایی که در بیش از شصت سالی که از کودتای ۲۸ مرداد گذشته را به مردم ایران پرداخت کنید. پیش‌بینی نمی‌کنم که این گفت‌وگویی که ترامپ می‌خواهد هرگز پا بگیرد، برای اینکه بنیانهایی که برای این گفت‌وگو لازم است وجود ندارد.
شما بیانیه‌ی اخیر کاخ سفید در باره‌ی بازگشت تحریمها را ملاحظه کنید. دو بخش دارد؛ یک بخشش فنی است که می‌گوید چه تحریمهایی باز می‌گردد و یک بخش دیگر مقدمه و موخره دارد که به نظر من از الفاظ زشت و غیردیپلماتیک در باره‌ی ما استفاده کرده است.
می‌شود کسی بگوید می‌خواهم با شما مذاکره کنم‌، فردایش توهین کند؟ آیا این دو مورد با هم می‌خواند؟
همان روزی که آقای ترامپ گفتند با ایران مذاکره‌ی بدون پیش‌شرط خواهند داشت، دو ساعت بعدش وزیر خارجه‌ی ایشان پیش‌شرطهایی مطرح کردند، ‌چطور می‌شود ایران به این حکومت اعتماد کند؟ اصلاً بحث ایران را کنار بگذارید، سوال این است که در روابط بین‌الملل چطور می‌شود به این کشور اعتماد کرد؟
در روابط بین‌الملل یکنواختی در موضع یک اصل است چرا که غیر از آن، ضداعتماد است. وقتی همه‌ی این موارد را کنار هم می‌گذاریم به این نتیجه می‌رسیم که این آقا در کارهایش جدی نیست و کسی که می‌خواهد در جلسه‌ی مذاکره تحکم کند به درد گفت‌وگو نمی‌خورد. اصلاً اگر این گفت‌وگو انجام نشود، بهتر است.

پرسش: پس منتظر دیدار دو رئیس‌جمهوری ایران و آمریکا در نیویورک نباشیم؟
تخت‌روانچی: نخیر. من خودم فکر نمی‌کنم چنین اتفاقی رخ دهد. نباید بیهوده برای مردم انتظار ایجاد کنیم. وقتی انتظار مردم بالا برود و اتفاقی رخ ندهد، مردم ناراحت می‌شوند. به هرحال شخصاً زمینه‌یی برای مذاکره نمی‌بینم، هر چیز نیازمند زمینه‌یی است و آلان زمینه‌ی گفت‌وگو فراهم نیست.

پرسش: اخیراً آقای واعظی مطرح کرده‌اند که در سفر قبلی رئیس‌جمهوری به نیویورک، آقای ترامپ هشت‌بار به صورت تلفنی درخواست دیدار را مطرح کرده‌ است و ما این درخواستها را رد کرده‌ایم. آیا ردکردن درخواست آمریکا برای این انجام شده که احیاناً ما برنامه‌ی مشخصی برای این دیدار نداشته‌ایم؟
تخت‌روانچی: اتفاقاً زمانی که ترامپ پیشنهاد ملاقات با آقای روحانی را مطرح کرد، ما دقیقاً می‌دانستیم که باید چکار کنیم. در سفر قبل به نیویورک، صبح آقای ترامپ سخنرانی کرد و صحبتهای زشتی علیه ایران داشت، بعد از یکی دو ساعت آنان شروع کردند تلفنی پیغام دادن و دنبال کسانی می‌گشتند که پیغامشان را به آقای رئیس‌جمهوری برساند.
وقتی دیدند به نتیجه نمی‌رسند و جوابی به آنها داده نمی‌شود از شخص ثالث برای انجام شدن این کار کمک گرفتند. پاسخ ما روشن بود؛ سیاست تقابلی با سیاست تعاملی همزمان پیش نمی‌رود و بر این اساس پاسخ ما منفی بود. عرض کردم که آلان هم شرایط همانی است که بود. به نظر من حتی از شرایط پارسال هم بدتر است، چرا که ترامپ از برجام بیرون آمده و تحریمها را بازگردانده است.
چه انتظاری می‌توان از کسی داشت که از تعامل بین‌المللی خارج شده و حالا می‌گوید بیایید گفت‌وگو کنیم. فرقی نمی‌کند که این دو رئیس‌جمهوری در نیویورک باشند یا مثل پیشنهاد اخیر آقای ترامپ یکی از آنها در واشنگتن و دیگری در تهران باشد. من دلیلی برای گفت‌وگوی بین آقای روحانی با ترامپ نمی‌بینم.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.