کد خبر : 4072
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۳ - ۱:۳۳

هفت روز برای پاسداشت «فرهنگ و هنر رشت»

هفت روز برای پاسداشت «فرهنگ و هنر رشت»

هاتف‌نیوز – فرهنگ و هنر به سان تار و پود فرشِ می‌ماند؛ استحکامی است که گره در گره نقش می‌بافد، بدان‌سان که سودای تمجید نمی‌خواهد و تنها حضوری برای بودن بس؛ با توجه به این نکته هفته‌یی برای پاسداشت «فرهنگ و هنر رشت» از روز چهارشنبه یکم بهمن ماه(امروز) در رشت آغاز شد.

   هاتف‌نیوز – فرهنگ و هنر به سان تار و پود فرشِ می‌ماند؛ استحکامی است که گره در گره نقش می‌بافد، بدان‌سان که سودای تمجید نمی‌خواهد و تنها حضوری برای بودن بس؛ با توجه به این نکته هفته‌یی برای پاسداشت «فرهنگ و هنر رشت» از روز چهارشنبه یکم بهمن ماه(امروز) در رشت آغاز شد.
هنر وسیله‌ی ارتباط انسانها با یکدیگر است برای حیات بشر و برای سیر به سوی فردایی بهتر و جامعه‌یی انسانی‌تر، مقوله‌ی فرهنگ و هنر موضوعی ضروری و لازم است، زیرا افراد بشر را با احساساتی یکسان به یکدیگر پیوند می‌دهد.
این تعریف از هنر برگرفته از کتاب لئون تلستوی است که شاید آنچه به فرهنگ و هنر می‌نامند را جذاب می‌کند؛ انسان احساسی که تجربه کرده را در خود می‌پروراند و با حرکات، اشارات، خطها، رنگها، نقشها، آوا و واژه‌ها؛ به نحوی که دیگران نیز بتوانند همان احساس را تجربه کنند، آن را به مخاطب منتقل می‌سازد.
این روزها تکرار پربسامد شعر و موسیقی و تاتر در استان گیلان به گونه‌یی است که وقت برای فرهنگدوستان در سکوت نمی‌گذرد؛ و هفته‌یی آغاز شده که شاید خنکایی تازه برای هنرمندان سرزمین فرهنگ و هنر گیلان باشد.
«مجتمع فرهنگی – هنری خاتم‌الانبیا(ص) رشت» ماهها است که ساکت نیست و هر بار پیاپی نوای کنسرت، آوای خوش تعزیه، کلام تاتر و گاه خوشنویسی به خط شعری و پرده پرده اکرانی گروه گروه مردمان را دستادست هم به خویش می‌خواند.
ایرانیان اگرچه نوستالژی‌گرا هستند اما این روزها گویی قرار است برای مردم گیلان خود نوستالژی شوند؛ اجراهای متعدد کنسرت و گروههای متعدد تاتر استانی و پایتخت، اجرای جشنواره‌های گوناگون تاتر از خیابانی گرفته تا صحنه‌یی در حد و اندازه‌های فاخر، حیرت به جا نهاده است.
علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیام 14 آبان خود به مناسبت «روز فرهنگ عمومی» حوزه‌ی فرهنگ را حوزه‌ی مظلومی خواند که علی‌رغم اینکه مدعیان بسیار دارد همواره مدیریتی ضعیف و سلیقه‌یی را تجربه کرده است.
در این پیام آمده بود: بیش از پنجاه نهاد و سازمان خود را مدعی سیاستگذاری یا اجرای فرآیندهای فرهنگی هنری می‌پندارند اما این مدعیان بیش از آنکه متکی بر نظریه‌ای مستند و مبتنی بر فرهنگ ایرانی – اسلامی باشند خود را به مسایل حاشیه‌ای، خلق‌الساعه و تبلیغی چون تأسیس مؤسسات، برپایی نمایشگاهها، جشنواره‌ها و همایش‌ها مشغول کرده‌اند و مطالباتی چون مهندسی فرهنگی، پیوست‌های فرهنگی، سبک زندگی و نظایر اینها همواره در حد نظری و لفظ پردازی در رسانه‌ها معطل مانده است.
در این پیام همچنین اضافه شده: در اینکه فرهنگ ایرانی – اسلامی میراث دیرپای ملت و یادگارِ پیشینیانِ فرهنگ‌پرورِ ماست تردیدی وجود ندارد، جهان به فرهنگ ما غطبه می‌خورد و صدای تحسینش به آسمان می‌رود؛ حیف است که چنین گوهرِ پاکی تار و کدر شود.
فرهنگ و هنر گیلان نیز اگر چه بی‌هیاهو نیست و همه‌ی فعالان در این حوزه اعم از هنرمندان تتاتر و موسیقی و کتاب به لحاظ امکانات محدود دلخوش نیستند اما به قدر داشت، در این ماهها و روزها، خلق کردند و فروغی نو در مخاطبان برافرختند.
و امروز با آغاز «هفته‌ی فرهنگ و هنر رشت» برآنند تا گزیده‌یی از داشته‌های خویش را در نمایشی همگانی به نمایش بگذارند.
انوش نصر ماسوله بازیگر تاتر و سینمای کشور در این ارتباط بیان کرد: هنرمند بودن یک مزیت و برتری بر دیگر افراد جامعه نیست، بلکه یک افتخار است که این افتخار تنها در انجام کار مفید و تولید اثر برتر به دست می‌آید؛ پس آن کوششی که به خلق اثری زیبا می‌انجامد را «هنر» می‌گویند.
وی می‌افزاید: شایان گفتن است شخص هنرمند باید تفاوتهایی با دیگران داشته باشد؛ اما این تفاوتها نباید مایه‌ی غرور هنرمند شود؛ و از دیگر سو، خلق هنر باید مفید به حال افراد جامعه باشد چرا که هنر، دو نوع است، هنر مفید، هنر غیر مفید.
نصر ماسوله سیر نزولی و صعودی تاتر را به مانند موج دریا توصیف می‌کند و می‌افزاید: استعدادهای بیشماری در استان در زمینه‌ی تاتر وجود دارد اما بایستی این ظرفیت به وسیله‌ی مسوولان قدر دانسته شود.
وی تصریح کرد: گیلان از نظر نداشتن سالنهای حرفه‌یی در رنج است و متاسفانه به لحاظ فراهم بودن شرایط آموزش حرفه‌یی نیز وضعیت مناسبی ندارد.
نصر ماسوله اظهار امیدواری کرد: به زودی فضاهای تخصصی تاتر در استان مهیا و مکانهایی معتبر از جنس دانشکده و دانشگاه برای آموزشهای تخصصی و حرفه‌یی تاتر و سینما در گیلان به‌وجود آید.
فریدون نوزاد از مفاخر گیلان زاده‌ی سال 1300 و از قدیمی‌ترین خبرنگاران استان گیلان که پوستر «هفته‌ی فرهنگ و هنر رشت» به پاس تجلیل از فعالیتهای تحقیقی و پژوهشی وی در خانه‌ی این مرد تلاشگر فرهنگ و هنر شهرمان رونمایی شد، نیز می‌گوید: هر پژوهش و تحقیق هم که صورت گرفته از عشق و علاقه‌ی وافر به این سرزمین و مردمش انجام شده است؛ اهالی فرهنگ شاید نیاز به پاسخگویی هم ندارند چرا که پاسخ در شخصیت خود آدم است.
نوزاد می‌افزاید: با همه‌ی دشوارهای راه اینجانب از سال 1318 در هنر تاتر استان فعال بودم؛ و پس از ما هم عزیزانی فرهیخته چون آقایان نصر و میرمعنوی و دیگران از راه رسیدند و باز هم می‌رسند و من امید دارم که این پرچم کماکان در اهتزاز باشد.
وی ادامه داد: البته حمایت و همکاری نسل جدید، مسوولان فرهنگی استان و رشت حرف نخست را در این راه می‌زند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسامی استان گیلان نیز در باره‌ی لزوم و اهمیت توجه به مقوله‌ی فرهنگ و هنر بیان کرد: مدیریت بر اهالی فرهنگ و هنر اصولاً معنا ندارد بلکه مدیریت در کنار این قشر معنا می‌یابد.
دکتر فیروز فاضلی گفت: من اعتقاد دارم برای پیشرفت هر چه بیشتر در این بخش امروز باید کارها به اهلش سپرد.
وی اظهار کرد: باید در هنرهای هفتگانه آسیب‌شناسی صورت گرفته و برهمین اساس در هر شاخه‌ی هنری شورای سیاستگذاری و راهبردی تشکیل شده است.
وی ادامه داد: استان گیلان در بخش هنر به سمت هنر فاخر گام برداشته و نتیجه‌ی آن هم اجراهای متعدد و متنوع کنسرتها، تاترها و … در ماههای اخیر است.
دکتر فاضلی خویش را مدیون پیشکسوتان هنر و فرهنگ در گیلان دانست و برای فضای ایجاد شده در استان از آنان سپاسگزاری کرد.
وی به مناسبت «هفته‌ی فرهنگ و هنر رشتي تاکید کردد: اختصاص یک هفته به نام «هفته‌ی فرهنگ و هنر در رشت» و بعد از آن در دیگر شهرهای استان موجب می‌شود که هنرمندان و اهالی فرهنگ بدانند که کارهایشان در طول سال در چنین هفته‌یی به ارزیابی و تحلیل دوباره گذاشته می‌شود و در رقابت با آثار دیگر هنرمندان محک می‌خورد؛ بنابراین باید تلاش شود تا با تولید آثار فاخر به گنجینه‌ی آثار هنری منطقه خود بیفزاییم.
وی با اشاره به نقش و جایگاه مطبوعات، از رسانه‌های گروهی خواست در انعکاس این رویدادهای فرهنگی و هنری به صورت ویژه عمل کنند.
به هر روی این روزها تکرار پربسامد شعر و موسیقی و تاتر در گیلان به گونه‌یی است که وقت برای فرهنگدوستان در سکوت نمی‌گذرد و سرزمین کوچکخان جنگلی، پروفسور سمیعی، اکبر رادی، فریدون پوررضا، ناصر مسعودی، کیومرث صابری فومنی، آیدین آغداشلو، حسین محجوبی و … تبدیل به اجراهای به‌هم پیوسته‌یی از شعر، موسیقی، تعزیه، خط، تاتر و … شده است.16

17

19

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 3 در انتظار بررسی : 3 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.