دهم اردیبهشت؛ روز خلیج فارس گرامی.
به مناسبت فرا رسیدن «روز جهانی پرندگان مهاجر» پرندگان مهاجر رفتند، تنها سارها ماندند!

به مناسبت فرا رسیدن «روز جهانی پرندگان مهاجر» پرندگان مهاجر رفتند، تنها سارها ماندند!

هاتف‌خبر – «روز جهانی پرندگان مهاجر»(World Migratory Bird Day) یک کمپین برای افزایش آگاهیهای افراد جامعه و تاکید درجهت حفاظت از پرندگان مهاجر و زیستگاه‌های آنها است.
به گزارش «هاتف‌خبر» دومین شنبه از ماه‌های می(اردیهشت) و اکتبر(مهر ماه) هر سال به عنوان «روز جهانی پرندگان مهاجر» شناخته می‌شود تا با برطرف کردن تهدیدهایی که این پرندگان با آن مواجهند و درک اهمیت بومشناختی آنها همکاریهای بین‌المللی افزایش یابد.
در سال ۲۰۲۰ کمپین «روز جهانی پرندگان مهاجر» برای افزایش آگاهیها از اهمیت حفاظت و احیای ارتباط بومشناختی و سلامت اکوسیستمهایی که چرخه‌های طبیعی زندگی پرندگان مهاجر به آنها بستگی دارد در نظر گرفته شد.
اگر خوب بنگیریم می‌بینیم پرندگان تقریباً همه‌جا هستند در شهرها، بوستانها و حیاط خلوتها، جنگلها، کوه‌ها، تالا‌بها و در خط ساحلی دریاها و دریاچه‌ها، هیچ جایی از پرندگان و حضور آنها دور نمی‌ماند. آنها همه‌ی این زیستگاه‌ها را به هم پیوند می‌دهند و نکته‌ی اصلی اینکه ارتباط ما با سیاره‌ی زمین، محیط زیست، حیات وحش و یکدیگر را به ما یادآور می‌شوند و با مهاجرتهای فصلی خود چرخه‌های طبیعی را نیز به ما گوشزد می‌کنند.
سجاد زارعیان از «کانون پرنده‌نگری طبیعت» می‌گوید که پرندگان مهاجر همه‌ جا هستند.


او می‌افزاید: پرندگان مهاجر عامل حیاتی برای عملکرد اکوسیستمها هستند و زندگی روی زمین را از طریق پراکندن دانه‌ها، گرده‌افشانی، کنترل آفات و دیگر موارد اکولوژیک پایدار می‌سازند.پرندگان فواید اقتصادی بسیاری همچون جذب و جلب گردشگری، تحقیق، آموزش و فعالیت سرگرم‌کننده را نیز فراهم می‌آورند، همچنین نقشی برجسته در فرهنگ ما بازی می‌کنند؛ الها‌مبخش هنر و اعتقاداتمان هستند و سبب ایجاد ارتباط بیشتر ما و طبیعت می‌شوند.

زارعیان می‌گوید این روابط شامل استراتژیهای پیچیده‌ی مهاجرت پرندگان در طول مسیر برای توقفهای ضروری برای تجدید قوا، تولید مثل و تغذیه در طول چرخه‌ی زندگیشان است. آنها از طریق شبکه‌ی مکانها، سفر می‌کنند و مهم است مسیر مهاجرت پرندگان بدون مانع باشد بنا براین کشورهای که در مسیر مهاجرت پرندگان هستند، لازم است اقدامات حفاظتی برای برطرف کردن تهدیدها انجام دهند و از پرندگان در طول مسیر سفرشان حمایت کنند.
عضو «کانون پرنده‌نگری طبیعت» ادامه می‌دهد: گزارش وضعیت گونه‌های پرنده‌های مهاجر که در فوریه‌ی ۲۰۲۰ به وسیله‌ی کنوانسیون گونه‌های مهاجر (CMS) منتشر شد نشان می‌دهد که جمعیت پرندگان مهاجر در مقیاس جهانی کاهشی قابل توجه داشته است. تهدیدهایی که پرندگان مهاجر با آن روبه‌رو می‌شوند متعدد، متفاوت و گسترده هستند. از مشکلات محلی همچون شکار، مسموم‌سازی و آلودگی تا عوامل جهانی همچون از بین رفتن زیستگاه در مقیاس بزرگ و اثرات مخرب و منفی تغییرات آب و هوایی و اقلیمهای متفاوت.


وی خاطر نشان می‌سازد: اقدامات در هر سطحی ظرفیتی برای مشارکت در پیشبرد حفاظت از پرندگان مهاجر دارد. اقدامات در جامعه همچون پاکسازی محیط زیست محلی، فراهم کردن لانه‌ها و حفاظت محلی، فرصتهای مهمی برای حفاظت از پرندگان مهاجر هستند. در مقیاس بزرگتر، کنوانسیون گونه‌های مهاجر(CMS) و توافقنامه‌ی حفاظت پرندگان آبزی مهاجر آفریقایی-اوراسیایی(AEWA) و کنوانسیون‌هایی برای مسیرهای مهاجرت پرندگان همچون محیط زیست برای آمریکاییها(EFTA) و مسیرهای مهاجرت پرندگان استرالیا– آسیای شرقی(EAAFP)، نقش حیاتی در اقدام جهانی برای حفاظت و نگهداری پرندگان مهاجر دارند.
با این توضیح از یک اقدام موثر، مفید و جالب توجه اداره‌ی کل حفاظت محیط زیست استان گیلان که با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان گیلان انجام شده است، برای شما گزارش می‌کنیم.
اعضای فعال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شماره‌ی دو غازیان در «یک کارگاه آموزشی آشنایی با پرندگان مهاجر» شرکت کردند.
به گزارش روابط عمومی و امور رسانه‌ی اداره‌ی کل حفاظت محیط زیست استان گیلان، سیدجلیل جعفری در این باره گفت: به منظور گرامیداشت «روز جهانی پرندگان مهاجر» با همکاری کانون پرورش فکری غازیان، اردوی یکروزه کودکان و نوجوانان در جنگل «قلمگوده‌ی شیلات» با حضور اولیا و اعضای فعال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، برگزار شد.
رئیس اداره‌ی حفاظت محیط زیست شهرستان بندرانزلی هدف از برگزاری این اردوی آموزشی یکروزه را آموزش و اطلاع‌رسانی در ارتباط با بیان «اهمیت وجودی پرندگان مهاجر» و «نقش آنهای پایداری اکوسیستمهای جنگل، دریا و تالاب» عنوان نمود.
وی گفت: کارشناسان این اداره نیز در اردوی یاد شده حضور یافتند و درباره‌ی دلایل اصلی «مهاجرت پرندگان»، «پروازهای انفرادی و گروهی پرندگان»، «انواع پرندگان در معرض خطر انقراض» و «وضعیت پرندگان حمایت شده» برای شرکت‌کنندگان در این برنامه مطالبی بیان کردند.


گفتنی است کودکان و نوجوانان شرکت‌کننده در این برنامه ضمن آشنایی با پرندگان مهاجر تالاب به پرسشهای خود از کارشناسان مطرح کردند و آنها نیز نسبت به پاسخگویی به شرکت‌کنندگان در این کارگاه آموزشی اقدام کردند.
گفتنی است در پایان این برنامه شرکت‌کنندگان به طور طبیعی با زیستگاه پرندگان و برخی گونه‌های آن آشنا شدند و توانستند بیشتر و بهتر با پرندگان ارتباط برقرار کنند.
گفتنی اینکه با همه‌ی این اوصاف به دلیل فعالیتهای بیش از اندازه‌ی شهرسازیها به ویژه ساخت و سازهای ناهمگون و ناسازگار با محیط زیست پرندگان، کم کم مهاجرت پرندگان به شهرها که پیش از این مورد توجه بسیاری از پرندگان مهاجر بوده، کاهش یافته و در شرایط کنونی به صفر رسیده است و این پرندگان را تنها می‌توان در زیستگاه‌ها و اکوسیستمهایی جست‌وجو کرد که اثری کمتر از انسان در آنها دیده شود.
می‌توان گفت که دیگر پرندگان مهاجر از شهرها رفته‌اند و تنها سارها مانده‌اند…

پاسخی بگذارید