هاتف – هر چند مسوولان وعده میدهند که کمبودی در زمینهی کالاهای اساسی در کشور وجود ندارد اما گرانی روزافزون کالاهای مختلف خوراکی، لوازم خانگی، لباس، کفش، میوه، آجیل، شیرینی و … هر روز بر دامنهی نگرانیهای مردم میافزاید.
از یک سو مسوولان میگویند همهی تمهیدات لازم برای انبار کردن کالاهای اساسی اندیشیده شده و جای هیچ نگرانی برای تامین کالاهای اساسی مردم در روزهای پایانی سال وجود ندارد و از دیگر سو مردم میبینند که قیمتهای کالاهای مختلف هر روز گران و گرانتر میشود.
قدرت خرید مردم روز به روز کوچکتر شده و دایرهی گستردگی سفرهی غذایی آنها محدودتر میگردد و علاوه بر آن امکان خرید مجدد وسایل خانگی که خراب میشود، برای آنها فراهم نیست.
هر چند بر حسب سنت و عادت مردم میکوشند تا با فرا رسیدن سال نو وسایل نو برای خود، فرزندان و خانهشان بخرند و همه ساله در آستانهی فرا رسیدن سال نو و نوروز تب خرید در بازار به اوج خود میرسد اما گویا امسال بسیاری از خانوادههای شهری و روستایی دامنهی خرید سال نوی خود را کاهش دادهاند.
با یک حساب و کتاب ساده میتوان دریافت عیدی کارمندان و بازنشستگان به هیچ.جه کفاف نیازهای معمول یک خانوار را در شب سال نو نمیدهد.
با رقم یکمیلیون و ۵۰۰ هزار تومان عیدی هرگز یک فرد نمیتواند خانهی خود را نونوار کند چه برسد به اینکه به رخت و لباس هم برسد.
تهیه کردن و خرید آجیل، میوه، شیرینی و دستکم یک دست لباس نو برای اعضای خانواده با این رقم عیدی قابل تصور نیست و خیلی اگر یک فرد همت کند بتواند در بهترین حالت با این مبلغ یک کیسه برنج(۳۰۰ هزار تومان)، چهار کیلوگرم گوشت (۵۰۰ هزار تومان)، چهار کیلوگرم مرغ(۱۰۰ هزار تومان)، سه جفت کفش(۴۵۰ هزار تومان) و قدری روغن و رب گوجهفرنگی و… بخرد.
یعنی عیدی کارمندان و بازنشستگان حتی برای خرید مایحتاج خوراکی ماهانهی یک خانوار سه یا چهارنفره نیز کافی نیست، چه رسد به اینکه آنها بتوانند با این رقم دریافتی لباسهای نو بخرند و یا احیاناً قصد سفر نوروزی برای خانوادهی خود داشته باشند.
بازار میوه هم که به شدت آشفته و درهم و برهم است. هر کیلوگرم پرتقال یافا هماکنون در بازار حدود ۱۲ تا ۱۵ هزار تومان قیمت دارد. سیب زرد ایرانی نیز در حدود ۱۱ تا ۱۴ هزار تومان به فروش میرسد. موز در حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان و خیار هم حدود ۲۰ هزار تومان قیمت دارد.
کیوی، خرمالو، لیموشیرین و دیگر میوههای مرسوم نیز بیشتر در حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان قیمت دارند. یعنی بهطور میانگین اگر قیمت هر کیلوگرم میوهی شب عید را در کمترین حالت آن، ۱۵ تا ۱۸ هزار تومان در نظر بگیریم، یک خانوار سهنفره برای خرید ۲۰ کیلوگرم میوهی شب عید باید حدود ۳۰۰ تا ۳۶۰ هزار تومان هزینه کند.
این در حالی است که نوسانات قیمتی در این بازار بهویژه در شبهای منتهی به عید نوروز همیشه بسیار زیاد است و البته از دیگر سو ستاد تنظیم بازار هم بیشتر در روزهای پایانی سال با توزیع میوه با نرخ تنظیم بازار در مناطق پیرامونی کلانشهرها، تنها موفق به کنترل محدود قیمت در این مناطق میشود و درعمل کارمندان، کارگران و بازنشستگانی که در مناطق متوسط شهر زندگی میکنند، چارهیی جز پذیرش نرخهای حاکم بر بازار آزاد ندارند.
هنگامی که قیمت آجیل هم در بازار سر به فلک گذشت کمکم این مواد غذایی به کالاهای لوکس تبدیل شدند.
خیلی از مردم همینک عطای آجیل را به لقایش بخشیدهاند و در شرایطی که هر کیلوگرم آجیل را باید حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار تومان بخرند، از خرید آجیل صرفنظر میکنند.
به هر حال شاید مسوولان طوری وانمود میکنند که شرایط مناسب و مساعد است اما مردم در بازار خود شاهد هستند که قیمتاها آنچنان سر به فلک گذاشته، که توان آنها را برای خرید از بین برده است.
در چنین شرایطی هیچکس به کمک خانوارهای ایرانی نمیآید و کسی هم توجهی به گفتهها و نظرات آنها که در رسانههای گروهی بازتاب داده میشود، نمیکند.